Política 17/05/2019

Ciutadans reforça la defensa de l’espanyolisme

El partit taronja insisteix contra un pretès “adoctrinament pancatalanista” a les aules i passa de puntetes sobre els problemes de l’habitatge

Anna Schnabel
3 min
Ciutadans reforça la defensa de l’espanyolisme

PalmaCiutadans ha fet de la defensa de l’espanyol un dels punts clau de la campanya del 26-M: “Garantirem a les famílies el dret a escolaritzar els seus fills en espanyol i assegurar unes aules lliures d’adoctrinament nacionalista”, recull el programa electoral. Fa quatre anys el programa, en educació, se centrava en el “trilingüisme a les aules”, que havia d’implicar un 40% de les classes en castellà, un altre 40% en català i un 20% en anglès. El programa del partit taronja per al 2019 proposa classes d’anglès gratuïtes durant el juliol i l’agost per a tots els nins de les Balears. Enguany també hi ha incorporat la crítica al pretès “adoctrinament pancatalanista” a les escoles, mentre que fa quatre anys prioritzava l’estudi i la promoció de les “modalitats insulars” de la llengua. Més enllà de la docència, però insistint en la llengua, Cs planteja “blindar el dret a treballar i retolar un negoci en espanyol a tot Espanya” i eliminar les “barreres lingüístiques” a l’hora d’optar a un lloc públic de feina, convertint el català en un mèrit i no en requisit.

Cs elogia la “classe mitjana”, tant en el programa actual com en el del 2015, i per alleugerir-ne la pressió fiscal planteja una baixada d’impostos que, alhora, ha de “fomentar el creixement econòmic”. “Per cada euro que apugi Sánchez els impostos en l’àmbit estatal, nosaltres l’abaixarem a Balears en el tram autonòmic”, remarca el programa. Cs també pretén eliminar l’impost de successions i donacions i el de turisme sostenible. Mentre que els partits progressistes han debatut durant la legislatura sobre com posar límits a la massificació turística, Ciutadans mostra una voluntat ferma d’enfortir-la com a “motor del desenvolupament” i “font de riquesa”. El partit considera que el turisme és un “tret identitari” irrenunciable, com ja deia el 2015. Ara, i fa quatre anys, la formació taronja proposa potenciar el “turisme sanitari” i, sobretot, enfortir el “lideratge turístic” de l’Arxipèlag. Això no obstant, ara el programa subratlla la necessitat d’establir un marc jurídic “just” per als habitatges de lloguer turístic “que asseguri la lluita contra el frau i l’economia submergida”.

Ciutadans diu que cal facilitar “l’accés de tota la població” a l’habitatge i “contribuir a abaixar el preu del lloguer”. Fa quatre anys la paraula ‘habitatge’ apareixia únicament tres pics en el programa, dins l’apartat dels impostos patrimonials, ara hi surt 20 vegades. A més, amb vista al 26-M, Ciutadans planteja mesures per afavorir l’ampliació del parc de pisos de protecció pública destinats al lloguer. Però ho fa obrint-se a la possibilitat de “fórmules de col·laboració privada en règim concessional”.

Si bé el 2015 el partit només parlava de “corregir les deficiències del transport públic a totes les Illes”, enguany planteja la necessitat de millorar el transport públic “per a tots els municipis amb alta demanda en períodes estivals amb la finalitat de descongestionar les vies principals i limitar la petjada ecològica”. No diu com.

El programa actual, com el del 2015, no estalvia referències a la “competitivitat” i a la “productivitat”, i Ciutadans s’hi presenta com“el partit dels autònoms”. Proposa, entre altres mesures, “avançar” cap a la flexibilització dels horaris comercials en tot el territori.

El programa del 2019 és més contundent contra la corrupció. Parla de “tolerància zero” i diu: “Els qui siguin imputats no podran ser nomenats per cap càrrec polític, ni exercir càrrecs de gestió pública i, si ja ho fessin, cessaran mentre no es resolgui la seva situació judicial”. Però només hi canvien les paraules, el del 2015 ja exigia “la separació dels imputats per corrupció política de les llistes i càrrecs de partit”.

Superar la imatge "buida" i "invisible" del Consell de Mallorca

Mentre que el programa electoral de Ciutadans al Consell de Mallorca no arribava fa quatre anys a les dues pàgines, el d’enguany n’inclou sis més. Un dels objectius del partit taronja en l’àmbit insular és “superar d’una vegada la imatge d’institució mancada de contingut i pràcticament invisible”. Si la proposta estrella per a la legislatura anterior era la millora de les infraestructures viàries eliminant els “punts negres” de la xarxa, ara vol fomentar el transport públic, executar els trams pendents de la via connectora i l’ampliació dels carrils per accedir a la via de cintura, entre altres mesures. Si el 2015 pretenia “donar a conèixer l’illa com a referent cultural”, ara parla de mesures més concretes i proposa, per exemple, “desenvolupar el potencial del trot com a gran atractiu turístic desestacionalitzador”. A més, manté la voluntat d’incrementar el nombre d’efectius dels Bombers de Mallorca i millorar-ne les condicions de feina.

stats