Política 22/03/2018

Ciutadans demana que es desconvoqui el ple d'investidura per la "no idoneïtat del candidat"

El PP diu que el ple és un "frau de llei" i el PSC celebra que es faci perquè "corri el rellotge"

Mireia Esteve
3 min
Inés Arrimadas en el segon debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaRoger Torrent va convocar ahir d'urgència un ple per a aquest dijous a les cinc de la tarda que ha de permetre investir el diputat de JxCat Jordi Turull. El president del Parlament va fer una ronda de contactes exprés a través de trucades telefòniques a tots els líders dels grups parlamentaris, un fet que va enervar l'oposició, que rebutja frontalment la convocatòria d'aquest ple. Així, aquest matí Cituadans ja ha demanat formalment a la mesa del Parlament i a Roger Torrent en especial que desconvoqui el ple d'investidura per la "no idoneïtat del candidat". Ciutadans cita l'article 72 del reglament del Parlament, en què s'estableix que una cinquena part dels diputats o dos grups parlamentaris poden desconvocar el ple "d'acord amb la mesa i la junta de portaveus".

De bon matí, la líder de la formació, Inés Arrimadas, ja ha dit a la Cadena SER que presentarien una petició a Roger Torrent perquè el ple no se celebrés, ja que consideren que no té "coherència ni sentit comú". Segons Arrimadas, l'objectiu de l'independentisme no és investir Jordi Turull ni formar un Govern, sinó "enfrontar" el Parlament amb l'Estat. Assegura que el diputat de JxCat ha sigut escollit com a candidat perquè "era el que més causes judicials tenia".

La líder de Ciutadans ha lamentat que encara no ha rebut cap resposta de Roger Torrent sobre la convocatòria de la mesa i la junta de portaveus. "Exigim que tingui la decència de convocar la mesa i la junta de portaveus per abordar la desconvocatòria del ple", ha subratllat Arrimadas. La líder de l'oposició ha avisat que estaran "fins a l'últim minut" demanant que es reuneixi la mesa i la junta, encara que el ple hagi començat. Arrimadas ha lamentat que Torrent truqués a tots els grups "a última hora de la nit" per fer la ronda de contactes. Un fet que considera que no és "normal".

Ciutadans també ha demanat a Torrent que convoqui una reunió de la mesa i la junta de portaveus per tractar la seva petició de desconvocar el ple, una petició que ahir també va anunciar que faria el PP, però que no ho ha fet formalment, sinó que s'ha sumat a la petició de Ciutadans. A través de Twitter, el líder dels populars a Catalunya, Xavier García Albiol, va anunciar que també demanaria una reunió la junta de portaveus per "evitar el ple de l'atropellament de la democràcia".

El diputat del PP Alejandro Fernández ha defensat en roda de premsa des del Parlament que "s'hauria de convocar una junta de portaveus per ordenar el debat" i que encara no ha passat. "Tornem al camí de Carme Forcadell", ha afirmat Fernández. El diputat popular considera que l'independentisme està fent un "frau de llei" i que vulnera la "separació de poders". En aquest sentit, ha assegurat que a l'estat espanyol "el poder judicial actua al marge del que cadascú pugui pensar" i ha tornat a advertir que si la majoria independentista continua amb els seus plans "ja tenen experiència sobre cap on porta aquest camí". "Sembla que no han après la lliçó", ha avisat Fernández.

"Turull és un candidat per allargar el Procés"

A poques hores que el Parlament investeixi Jordi Turull -sempre i quan la CUP hi voti a favor-, Arrimadas també ha carregat contra la seva candidatura. "No és un candidat a president de la Generalitat, sinó un candidat per allargar el Procés i l'embolic amb Espanya", ha argumentat. Per la líder de Ciutadans, els partits independentistes no volen de candidat a Jordi Turull, sinó que només el presenten, ha dit, per "tenir més embolics". "No volen tornar a la normalitat, no tenen un projecte per Catalunya, no saben gestionar la Generalitat", ha sentenciat.

Arrimadas considera que l'independentisme ha proposat Jordi Turull "per la seva situació judicial, que és especialment greu després d'haver declarat la independència". De fet, la líder de Ciutadans ha explicat que els independentistes han convocat el ple d'investidura per aquesta tarda perquè "preveuen que demà passi alguna cosa amb Turull". "El capítol Turull serà breu potser", ha dit Arrimadas, en referència a la citació de Llarena per demà que podria revisar la seva situació de llibertat provisional.

Per la seva banda, Miquel Iceta ha lamentat les maneres com s'ha produït la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar candidat a la investidura, però ha admès que "és millor que hi hagi un ple que no n'hi hagi, perquè fa dies que s'hauria d'haver posat en marxa el rellotge". El líder socialista considera que Jordi Turull "és una repetició de la jugada dels errors de l'anterior legislatura". "Els que volien guanyar la independència, ens han fet perdre l'autonomia", ha lamentat Iceta. "No és convenient posar una persona que té un judici pendent", ha avisat Iceta, que considera que el Parlament i les institucions catalanes no s'haurien de veure "condicionats pels jutges".

stats