Política 05/11/2015

El CIS frena les expectatives mediàtiques sobre C's el 20-D

El bipartidisme amplia la distància sobre els partits emergents. El PP guanyaria les generals amb quatre punts d'avantatge sobre el PSOE, mentre que el partit de Rivera desbanca Podem com a tercera força

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera

MadridSemblava que el combat tornava a ser a tres. Que després d'un breu parèntesi estival Ciutadans havia agafat el relleu de Podem i pugnava per passar de l'hegemònic bipartidisme a un tripartidisme en el proper Congrés de Diputats. Però l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) dilapida totes les tendències que han avançat els sondejos de diaris estatals. En definitiva, posa de manifest que les expectatives mediàtiques son alienes a la realitat demoscòpica. I és que el baròmetre estatal consolida la tendència que ja havia avançat al juliol: PP i PSOE han alçat el vol.

A només un mes i mig del 20-D, el PP es consolida com a primera força (29,1% dels vots després d'haver passat per la cuina del CIS) i manté quatre punts d'avantatge sobre el PSOE. A més de 10 punts de distància se situa Ciutadans (14,7%), que per primera vegada desbanca Podem (10,8%) i es converteix en tercera força al baròmetre. El partit de Pablo Iglesias continua en caiguda lliure i fins i tot obté una més mala estimació que quan va irrompre en el primer baròmetre estatal el juliol de l'any passat.

Mig any de remuntada del PP

El PP va començar l'any tocant fons, però des de l'abril que no fa més que remuntar al baròmetre del CIS fins a recuperar la posició prèvia a la irrupció de Podem en les europees. Amb tot, se situa molt lluny de la majoria absoluta que els espanyols van lliurar a Mariano Rajoy fa quatre anys. El baròmetre, doncs, confirma l'estratègia de Gènova: deixar passar el temps i la tempesta de la irrupció dels nous partits. Amb aquestes dades, dilatar la convocatòria electoral fins al 20 de desembre, el màxim que el govern del PP es podia permetre, tindria sentit.

El PSOE segueix líder en intenció directa de vot

El PSOE ho intenta però veu com se li ha escapat el moment. El PP segueix distanciant-se malgrat haver aconseguit frenar Podem. Amb el que no perden el lideratge, però, és amb la intenció directa de vot, que se situa 1,6 punts per sobre dels populars (15%). Pedro Sánchez va aconseguir a l'abril aquesta posició i és a la que s'aferra per assegurar que no ha passat el seu 'momentum'.

És en aquest apartat on Ciutadans (11%) podria marcar diferències, però ni aquí fa capgirar els marcadors, tal com en el seu dia va fer el partit de Pablo Iglesias. Amb tot, la diferència entre la intenció directa de vot i l'estimació de vot demostra que estem davant d'unes dades molt cuinades.

La volatilitat dels emergents

Però si una cosa demostra l'últim baròmetre del CIS és la volatilitat de les enquestes, per una banda, i dels partits emergents, per l'altra. Des de les passades eleccions europees la política espanyola està en plena ebullició i el tauler no para de moure's. Què passarà el 20-D? Els zig-zags de les febres d'intenció de vot de l'últim any i mig confirmen que encara està tot obert i queda camí per recórrer.

Podem assegura que està en plena "remuntada" i que aquestes últimes "tres setmanes", les que han passat després de l'enquesta, s'han "mogut moltes coses". Però la seva estratègia de deixar Esquerra Unida (IU) de costat els podria costar entrar en la política d'aliances. La formació liderada per Alberto Garzón continua en hores baixes però millora respecte al juliol amb un 4,7% d'estimació de vot, els punts que separen C's de Podem.

C's té la clau per a les aliances

El propòsit de l'establishment s'ha complert. Tot i haver frenat les expectatives d'altres enquestes, el partit d'Albert Rivera tindria la clau per formar un govern estable –fos amb el PP o amb el PSOE–, i Socialistes i Podem no arribarien a sumar els vots de Rajoy i Ciutadans, de manera que Iglesias perdria l'oportunitat per formar govern. S'haurà de veure si Ferraz i Génova incrementen les picades d'ullet a Albert Rivera després d'aquest baròmetre.

CDC i ERC, frec a frec

Pel que fa als partits catalans, ERC aconsegueix tímidament millorar resultats i ja supera CDC en intenció directa de vot. Això demostraria que l'estratègia de presentar-se per separat en les eleccions seria positiva per al partit de Junqueras. El partit d'Artur Mas cau també en estimació de vot, però tot i això aconsegueix que els republicans no els superin. Unió es quedaria sense escó, amb només un 0,1% d'intenció de vot.

De totes maneres, si se sumen percentatges, CDC i ERC obtindrien menys suports en total que el 2011.

Compromís, en canvi, triplicaria resultats respecte al 2011 i obtindria fins a un 1,4% del vot.

Consulteu la valoració dels líders i dels membres del govern espanyol

Baròmetre del CIS d'octubre del 2015
stats