Política 08/10/2018

Ciutadans hi torna amb "l'adoctrinament" als instituts i el català a la sanitat

Un dia després de l'acte de Vox a Madrid, el PP també es mostra "preocupat" per l'aniversari de l'1-O a les aules i apunta a Armengol i March

Jaume Ribas
3 min
El diputat al Congrés, Fernando Navarro, i la diputada al Parlament, Olga Ballester, tots dos de Ciutadans.

PalmaCiutadans insisteix. El partit taronja ha oferit aquest dilluns una roda de premsa i ha presentat les seves iniciatives per lluitar contra el que anomenen "adoctrinament" als instituts i contra les "barreres lingüístiques" a la sanitat i en altres àmbits de la funció pública.

El diputat al Congrés Fernando Navarro ha explicat que el seu partit vol "evitar que s'aixequin barreres lingüístiques" a través d'una proposició de llei a la cambra baixa. Navarro ha assegurat que "els nacionalistes tenen una visió de tribu" i que són "poc compatibles amb la democràcia liberal". A més, el diputat de Cs ha inclòs la presidenta socialista, Francina Armengol, dins aquest grup. "Prefereix crear barreres lingüístiques a tenir més qualitat sanitària", ha arribat a etzibar Navarro.

La diputada al Parlament Olga Ballester ha insistit en la denúncia de "l'adoctrinament" als instituts durant el passat primer aniversari del referèndum català de l'1 d'octubre. Ballester s'ha contradit quan ha parlat d'"una minoria de professors" alhora que ha criticat l'adoctrinament "sistemàtic".

Ballester ha assenyalat directament Francina Armengol, a qui demà Cs formularà una pregunta al ple sobre aquest tema, i també al conseller d'Educació, Martí March. Ciutadans els acusa de permetre la "impunitat" dels docents per "vulnerar els drets dels menors".

El PP no vol generalitzar

La portaveu adjunta del Partit Popular, Marga Prohens, ha denunciat també el que va passar durant la commemoració de l'1-O en tres instituts de Mallorca. A més, ha puntualitzat que el PP "no vol generalitzar" la seva crítica als docents, sinó que apunta només a fets i responsables concrets i no vol fer crítiques "banals" a la docència en general. Tot i la voluntat de no generalitzar que ha manifestat Prohens, el cert és que el PP ha anat denunciant al llargde la legislatura un degoteig de casos, la majoria dels quals ni tan sols han arribat a mans del cos d'inspectors de secundària.

El PP, a més de dirigir les crítiques al conseller d'Educació, Martí March, ho ha fet al soci de govern del PSIB, MÉS per Mallorca. Prohens ha alertat que "l'objectiu de MÉS és governar quatre anys més perquè la confrontació que hi ha als carrers de Catalunya vingui a les Illes Balears".

Semblances amb Vox?

El to i la bel·ligerància del discurs que ha mantingut aquest dilluns Ciutadans i, en menor mesura, el PP recorden i s'assemblen al que ahir, diumenge, va fer el partit l'ultradreta Vox al palau de Vistalegre, de Madrid. Tot i això, Cs ha negat aquesta connexió.

"El discurs de Vox va ser un discurs populista", que va assenyalar "la immigració", ha assegurat Fernando Navarro. Tot i el que ha assegurat el diputat de Cs, el cert és que els dards de Vox també varen apuntar amb contundència al moviment feminista i a la qüestió nacional i lingüística.

Així mateix, la portaveu adjunta del PP, Marga Prohens, ha dit que no està preocupada per una possible irrupció de Vox al panorama polític i assegura que no afectarà els posicionaments del seu partit. Prohens ha assegurat que el PP "té clars els seus principis" i que el partit confia en "l'efecte Casado" per fer front a l'extrema dreta.

Per altra banda, totes les forces d'esquerres han coincidit en assenyalar amb preocupació el possible ascens de Vox després de l'acte d'aquest diumenge a Madrid i a culpar-ne, almenys amb part, al PP i Ciutadans. El portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, ha demanat a la resta de la dreta que no afegesqui "llenya al foc" amb les seves crítiques al suposat "adoctrinament" i que, en tot cas, duguin els casos a inspecció. La secretària general de Podem, Mae de la Concha, també ha afirmat que tant Ciutadans com el PP "han obert la porta" al discurs "antifeminista, contra la immigració o contra les Autonomies". Per part seva, la diputada de MÉS Joana Aina Campomar ha assegurat que "l'acte de Vox i les declaracions del PP i Ciutadans demostren que a l'Estat espanyol tenim una transició incompleta" i ha cridat l'esquerra a "fer-se costat" davant l'organització de l'extrema dreta.

stats