Política 11/09/2019

MÉS per Mallorca: "No retirarem el llaç groc"

PP, Ciutadans i Vox han demanat al partit ecosobiranista que llevi el llaç de la façana del Parlament

Ara Balears
2 min
Imatge dels disputats de MÉS penjant el llaç groc a la façana del Parlament. / MÉS PER MALLORCA

PalmaMÉS no retirarà el llaç groc de la façana del Parlament balear tot i les pressions del PP, Cs i Vox. El portaveu adjunt de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha explicat a l'ARA Balears que tot i les sol·licituds dels partits de la dreta, no llevaran el llaç de la façana. "Fa cinc mesos que vàrem penjar un 'sinsajo' groc, el qual no els representa, i no diuen res, però si penges el llaç, la còlera és absoluta", ha explicat Ferrà. El portaveu de MÉS ha celebrat, irònicament, que "el PP, Vox i Ciutadans s'hagin posat d'acord per primera vegada" i ha remarcat que amb les polèmiques relacionades amb Catalunya "corren per ser els primers a reclamar".

Per la seva banda, la portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha defensat el posicionament de MÉS per Mallorca i ha assegurat que "tots els grups parlamentaris tenen dret a la llibertat d'expressió". Tot i això, Cano ha explicat que "si la mesa del Parlament considera que s'ha de garantir la neutralitat dels espais externs del Parlament, s'haurà de debatre".

Aquesta polèmica sorgeix després que el Partit Popular, Ciutadans i Vox hagin demanat a la Mesa del Parlament que ordeni la "retirada immediata" del llaç groc que MÉS per Mallorca va penjar aquest dimarts en un dels balcons dels despatxos que ocupen els diputats ecosobiranistes a l'edifici parlamentari per demanar l'alliberament dels presos polítics catalans.

El president del PP, Biel Company, ha presentat un escrit a la Mesa del Parlament en el qual es demana "que acordi adreçar-se al Grup Parlamentari de MÉS per Mallorca per tal que retiri el llaç groc que roman penjat a la façana de l'edifici". El líder popular recorda l'edifici del Parlament "ha de ser un espai neutral" i destaca que aquest símbol s'utilitza per recordar als dirigents pertanyents a les formacions polítiques que es troben en situació de presó preventiva".

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha assenyalat que el llaç és un "símbol partidista" que "atempta contra la neutralitat i el respecte a la institució que representa tots els ciutadans balears". La diputada de Ciutadans Patricia Guasp ha considerat que "ataca" l'Estat democràtic i el sistema judicial.

Des de Vox, la reacció ha estat similar, i el diputat d'extrema dreta Sergio Rodríguez ha afirmat que el llaç posa fi a la "imprescindible imparcialitat i neutralitat política que han de tenir els edificis públics". I ha insistit que "l'espai que ocupa MÉS no és de la seva propietat, és d'ús temporal per tasques relacionades amb el Parlament", afegint que és per aquesta raó que s'hauria de limitar "a les limitacions pròpies d'un edifici públic".

L'ecosobiranista Miquel Ensenyat va assegurar que "el llaç groc és un símbol de denúncia utilitzat per la llibertat d'expressió" i va afegir que "és una manifestació cívica i pacífica d'una idea". Recordem que la formació ja va penjar un llaç al mateix balcó però l'anterior símbol es va retirar després que la Junta Electoral Central en prohibís l'exhibició durant el període electoral arran d'una denúncia d'un partit d'extrema dreta. "Amb la seva oposició als llaços només justifiquen el seu aval a la repressió i la vulneració dels drets humans i les garanties jurídiques més elementals", va dir Ensenyat.

stats