Política 07/12/2019

Ciutadans insta Sánchez a abandonar postures "extremistes" perquè l'Estat "no es pot permetre" un pacte amb Podem i ERC

El PP acusa el PSOE d'utilitzar la Constitució per blanquejar les negociacions amb els republicans

Ara
3 min
Cs demana mig mandat a Madrid  i el PP l’hi nega

BarcelonaLa tinent d'alcalde de Madrid, Begoña Villacís, ha demanat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que abandoni "postures extremistes" i aposti per un pacte amb PP i Cs perquè no volen "deure res a ERC". En declaracions als mitjans recollides per l'ACN, Villacís ha assegurat que l'estat espanyol "no es pot permetre" un govern amb "populistes i independentistes" i ha destacat que, tot i tenir deu diputats, són els únics que estan proposant una alternativa al "pacte de l'horror" amb Unides Podem i ERC.

La dirigent del partit taronja ha afirmat que Cs "no vol un govern de Sánchez" però ha afegit que "encara menys amb populistes i independentistes", i s'ha mostrat convençuda que és el que pensen la major part dels espanyols. "És de sentit comú", ha declarat. En aquest sentit, ha reclamat a Sánchez que "s'acosti al constitucionalisme" pensant "més en Espanya" i menys en la seva formació. La regidora de Cs ha assegurat que no es pot afrontar la crisi econòmica amb Podem ni la territorial amb ERC. "Som els 10 escons més útils que hi ha al Parlament", ha reivindicat.

Retrets del PP a Sánchez

Ciutadans ha tornat a reivindicar la seva postura "de centre" i ha insistit a reclamar tant a Sánchez com al líder del PP, Pablo Casado, que seguin a "escoltar" i apostin per un pacte entre constitucionalistes. Precisament aquest dissabte els populars han retret al PSOE que intenti utilitzar la Constitució per blanquejar la seva negociació amb aquells que, ha dit, volen trencar-la: "Volen fer-la miques".

Així, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha afirmat des de Màlaga, en declaracions recollides per l'agència Efe, que aquest divendres Sánchez va dir que defensava la vigència de la carta magna, però en paral·lel els seus socis, "aquells que ha triat com a negociadors", el que feien era "desprestigiar-la, atacar-la i dinamitar la sobirania nacional i la igualtat de tots els espanyols". En aquest sentit, Montesinos ha reclamat al líder socialista que expliqui "el preu de pactar" amb els partits independentistes.

Pressió dels comuns a ERC

En termes molt diferents s'han expressat els comuns. La líder de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat a ERC que arribi a un acord d'investidura per formar un govern a tot l'Estat. Albiach ha demanat als republicans que mirin "més al futur i menys a JxCat". "ERC ha de dir si vol deixar-se arrossegar pel bloqueig del president Quim Torra o si vol tenir una proposta aperturista com la que està proposant Joan Tardà", ha expressat Albiach en una entrevista a Europa Press. D'aquesta manera, la també coordinadora de Catalunya en Comú ha criticat els republicans per haver dit que "no tenen pressa per abordar la investidura" i ha afegit que "el govern progressista que es vol crear té molts enemics i, com més temps passa, més en perill està".

En plena negociació sobre com es plasmarà el diàleg entre Catalunya i l'Estat, Jéssica Albiach ha demanat "normalitzar" el diàleg bilateral entre governs –creu que hauria de ser natural, ja que hi ha les comissions bilaterals, que es faci periòdicament–, però no creu que d'aquest espai en pugui sortir una solució al conflicte català. Així, en una entrevista a Europa Press, Albiach ha insistit en la creació d'una taula de partits: "Si volem que reculli els grans consensos i grans acords, n'hi ha d'haver més dels que hi ha en aquest moment al Govern. Crec que com més gent i més actors hi participem, millor". A més, també ha defensat una calendarització d'aquestes trobades, tal com demana ERC.

stats