Política 18/03/2019

Ciutadans espera que el Govern "reflexioni" i financi el medicament contra la fibrosi quística

Actualment, només les Illes Canàries han decidit costejar el tractament, mentre que l'executiu espanyol i la resta de comunitats no ho fan

K. O.
2 min
La Fundació Respiràlia ha llançat la campanya 'Educar és Salut en Fibrosi Quística'.

PalmaLa diputada de Ciutadans Olga Ballester espera que el Govern balear "reflexioni" i financi el medicament contra la fibrosi quística que actualment només les Illes Canàries han decidit costejar, mentre l'executiu espanyol i la resta de comunitats no ho fan. Per aquesta raó, el partit taronja demanarà aquest dimarts en el ple del Parlament a la consellera de Sanitat, Patricia Gómez, si finalment canviaran de posició. "Els pacients canaris poden accedir al tractament i millorar la seva vida, però a les Balears continuen hospitalitzats", ha dit Ballester en roda de premsa.

La comissió de preus del Ministeri de Sanitat va emetre el 5 de gener del 2018 un acord "desfavorable" per al finançament del tractament basat en la combinació de lumacaftor i ivacaftor (d’Orkambi), aprovat per l’Agència Europea del Medicament fa més de tres anys. Així, de moment aquest tractament no està inclòs en la cartera pública de medicaments i les 200 persones que podrien beneficiar-se'n continuaran amb tractaments pal·liatius, ingressos freqüents, ús massiu d'antibiòtics i la possibilitat d'haver de sotmetre's a un trasplantament pulmonar.

La fibrosi quística és una de les malalties genètiques greus més freqüents. S'estima que té una incidència a l'Estat de prop d'un de cada 5.000 naixements i que una de cada 35 persones és portadora sana d'aquesta malaltia d'origen genètic que afecta diferents òrgans, sobretot els pulmons i el pàncrees. A les Illes Balears hi ha 61 persones afectades, 43 de les quals són de Mallorca, 14 de Menorca i 4 d'Eivissa. Amb tot, segons les estadístiques, es calcula que hi deu haver entre 20 i 25 casos no diagnosticats a les Illes, segons confirma la Fundació Respiràlia.

D'altra banda, Ballester ha anunciat que en cas que el seu partit guanyi les eleccions, derogarà el Decret 87/2006, que va modificar la llei estatal per permetre la lliure designació dels caps de serveis i els càrrecs intermedis, perquè "va ser elaborat pel PP i el PSOE amb la intenció de nomenar a dit als caps del servei d'àrees mèdiques". Aquest fet, segons la diputada, "genera molta inestabilitat entre els professionals".

stats