Política 21/05/2018

Ciutadans hi torna: duu Catalunya i el català a l'escola al ple del Parlament balear

Pericay vol que la presidenta Armengol aclareixi si el PSIB està més a prop del PSOE o "dels seus socis" de MÉS

Jaume Ribas
3 min
El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay.

PalmaEl portaveu de Ciutadans al Parlament balear, Xavier Pericay, demanarà aquest dimarts a la presidenta socialista Francina Armengol “què pensa sobre l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució”. Pericay demana a Armengol que “defensi l'estat de dret” i contraposa el “silenci” de la presidenta a la posició del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que dona suport a l'allargament del termini d'aplicació del 155 que duu a terme Mariano Rajoy.

Segons Pericay aquest dilluns en una roda de premsa, “el Govern balear no s'inscriu en la defensa de l'estat de dret" ni en l'aplicació de la legalitat. Per al diputat, "tenim un Govern dividit, sense nord i sense projecte, l'únic objectiu del qual és perpetuar-se com a bloc" i ha afirmat que el PSIB ha "renunciat des de fa temps" a guanyar les eleccions a Balears. El portaveu de Ciutadans també s'ha referit a la posició dels socis de govern dels socialistes, MÉS per Mallorca, que han manifestat en diverses ocasions el seu suport als empresonats i exiliats, en el referèndum de l'1 d'octubre i ha recordat que el cap de setmana passat varen iniciar una campanya en suport dels presos polítics.

En el ple d'aquest dimarts també es debatrà una proposició no de llei de Ciutadans, que demana que els nouvinguts i els alumnes amb necessitats educatives especials o problemes d'aprenentatge puguin estudiar totes les assignatures troncals en castellà si els seus pares ho demanen.

La diputada Olga Ballester ha afirmat que "l'única llengua vehicular de l'ensenyament públic balear és el català" i ha criticat el sistema educatiu de Balears perquè "no es mou per criteris pedagògics, es mou per criteris polítics identitaris i nacionalistes". Ballester ha denunciat "el sofriment i la impotència dels pares" i ha afirmat que els pares i mares dels alumnes reben "com una gerra d'aigua freda la notícia que hauran de gastar els doblers en llibres escrits en una llengua que no entenen", per la qual cosa ha anunciat que "quan Ciutadans governi" tant el castellà com el català seran vehiculars a l'ensenyament.

Amb el debat d'aquesta PNL i la pregunta parlamentària de Pericay a Armengol, Ciutadans torna a dur al Parlament dos dels temes en què centren la seva crítica al govern dels Acords pel Canvi i que estan fent servir a escala estatal, com es va veure aquest diumenge passat amb la presentació de la plataforma España Ciudadana.

ARANWS20180520_0202Rivera:"No hem de tornar a demanar perdó pel nostre passat"

La PNL socialista de l'eutanàsia

A més de la PNL de Ciutadans sobre el català a l'escola, es debatrà una altra proposició no de llei del grup parlamentari socialista sobre la despenalització de l'eutanàsia. El PSOE està impulsant la regulació d'aquesta matèria i la despenalització del suïcidi assistit al Congrés i aquest dimarts s'aprovarà, previsiblement, el suport de la cambra balear a la mesura.

El portaveu del Grup parlamentari socialista, Andreu Alcover.

A més, es debatrà també una moció de Podem sobre l'educació a l'etapa 0-3 anys i s'interpel·larà a petició del Partit Popular la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets. La portaveu conservadora, Marga Prohens, ha dit aquest dilluns que la vicepresidenta "no ha fet res" al capdavant de l'Agència Balear de Turisme i li volen demanar com s'han invertit els doblers recaptats amb l'ecotaxa.

Company "surt de la gelera"

En el ple d'aquest dimarts, el president del Partit Popular, Biel Company, farà preguntes a la presidenta del Govern sobre els propers pressupostos generals de l'Estat, que inclouran el descompte del 75% per viatjar entre les Illes i a la Península. Segons la portaveu del PP, Marga Prohens, el Partit Socialista "haurà d'explicar" perquè vota en contra dels PGE del Govern de Mariano Rajoy si aquests inclouen el descompte aeri i marítim per viatjar.

El portaveu parlamentari dels socialistes, Andreu Alcover, ha celebrat que Company torni a "sortir de la gelera" i que "el cap de l'oposició sigui qui debati amb la presidenta", ja que els partits que donen suport al Govern han anat criticant que Company assumís la presidència del PP però es negui a exercir de portaveu del seu grup al Parlament i només intervingui de manera puntual.

stats