PRIMÀRIES SOCIALISTES
Política 10/06/2013

Chacón deixa de ser la candidata del PSC per liderar el PSOE

La direcció dels socialistes catalans estaria més còmoda amb Madina

Sara Gonzalez
2 min

Barcelona.Carme Chacón ha deixat definitivament de ser la nineta dels ulls del carrer de Nicaragua. La polèmica carta que va escriure l'exministra per demanar a Pere Navarro que a'apartés del dret a decidir just el dia de la cimera amb Artur Mas ha estat definitiva perquè l'actual direcció li hagi fet creu i ratlla. Fins a tal punt que dirigents del nucli dur del PSC manifesten obertament que Eduardo Madina seria "un bon candidat" per al PSOE. Chacón ha perdut la principal plataforma de suport en l'àmbit intern i a hores d'ara ella tampoc està disposada a fer gestos públics per recuperar-la. Els seus moviments ja van adreçats a guanyar-se el vot de militants i simpatitzants, que són els que hauran de triar el candidat en unes primàries que, per ara, el PSOE preveu per a la tardor del 2014.

Just després que Chacón es negués a votar a favor del dret a decidir al Congrés al febrer -com van fer els altres 13 diputats del PSC-, Navarro ja va dir que si l'exministra no avalava la consulta pactada amb l'Estat que els socialistes catalans defensen als seus documents no podria tornar a ser candidata del PSC a Madrid. Ara la direcció va més enllà i explica que en cap cas es bolcarien a donar-li suport per ser la cap de cartell del PSOE i, per tant, líder de facto del socialisme espanyol.

Fonts del nucli dur de Nicaragua ressalten que una hipotètica recuperació electoral del PSC depèn "de manera molt clara" que el PSOE "estigui fort" i de qui el lideri. Però avisen que la relació seria "molt més complicada" si fos Chacón. I és que creuen que la dirigent no faria més que fomentar un escenari de "contradiccions". També argumenten que el seu lideratge restaria a Catalunya, perquè des que va avalar la sentència del Constitucional sobre l'Estatut no ha fet més que despertar hostilitat transversal entre les forces catalanes, "que encara ficarien més el dit a l'ull" al PSC.

Els dirigents del PSC sempre subratllen que ells formalment ni tindran ni han tingut candidats al PSOE. Però el cert és que entre bastidors el suport de Nicaragua a l'exministra era total. El seu cap de campanya era José Zaragoza i Daniel Fernández hi tenia un paper clau. Un i altre són exsecretaris d'organització del PSC. Però ara Navarro no està disposat a tornar a invertir esforços ni a arriscar suports davant l'eventual nova aventura al PSOE que ja prepara Chacón.

Chacón prioritza les bases

L'exministra ho sap i no té cap mena d'intenció de recuperar terreny perdut amb la cúpula. Dóna per perduda la batalla, ja que té cremat tant el front de Ferraz com el de Nicaragua. Els seus moviments s'adrecen a guanyar suports entre les bases: "Ja no fa res per seduir l'aparell, tot ho fa en clau propagandística", asseguren fonts socialistes.

stats