Política 16/03/2018

Milers de persones recorden els cinc mesos sense els Jordis

Puigdemont crida a mantenir-se “dempeus” davant un Estat “autoritari”

Ruth Pérez / Marc Toro
2 min
Concentració ahir a la plaça Universitat de Barcelona en record dels presos polítics.

BarcelonaL’ANC i Òmnium han deixat clar que no deixaran de sortir al carrer fins que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart siguin alliberats, i ahir ho van tornar a demostrar. El dia en què els dos líders independentistes complien cinc mesos de presó preventiva, milers de persones convocades per les entitats es van concentrar al vespre en places d’arreu de Catalunya. Els crits de “Llibertat” van tornar a ser un clam per exigir l’excarceració dels presos; també del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, que fa 135 dies que són a Estremera.

Una de les manifestacions més multitudinàries va tenir lloc a la plaça Universitat de Barcelona, que va aplegar centenars de persones. L’actriu Rosa Boladeras va obrir un acte en clau feminista -va estar protagonitzat únicament per dones- deixant clar que els quatre empresonats “estan entre reixes només per intentar aconseguir un somni”. “Viuen entre reixes per defensar el dret autodeterminació del poble de Catalunya. Són innocents, no han comès cap delicte”, afegia el manifest de la concentració, llegit per Anna Sallés, presa política durant el franquisme. Les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret, així com l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, van enviar des de l’exili tres missatges enregistrats en vídeo deixant clar que la lluita per alliberar els Jordis “no cessarà” i reivindicant la fortalesa de les dones represaliades.

També Carles Puigdemont va enviar un missatge que es va emetre a la protesta a la plaça Independència de Girona. El president de la Generalitat va cridar els assistents a mantenir-se “dempeus” i no abaixar la guàrdia davant “un Estat autoritari que viola els drets fonamentals”.

Amnistia urgeix a l’excarceració

Hores abans de les concentracions, Amnistia Internacional (AI) va tornar a demanar la “sortida immediata de la presó” dels Jordis i la retirada dels càrrecs “desproporcionats” que se’ls imputen. L’ONG, que es va reunir amb el president del Parlament, Roger Torrent, va insistir que la presó preventiva és “injustificada” en el seu cas, però també va reiterar que no se’ls pot considerar presos polítics. “En la fase actual d’instrucció és massa d’hora”, va dir la coordinadora d’AI a Catalunya, Adriana Ribas.

S’ajorna la petició de cautelars per al president

La fiscalia amenaça però no mou peça. Després que dijous emetés un comunicat en què anunciava que demanaria mesures cautelars per limitar els viatges de Carles Puigdemont -que serà entre diumenge i dimecres a Ginebra amb la consellera Meritxell Serret-, ahir encara no havia entrat cap petició al registre del Tribunal Suprem. El ministeri públic ha decidit ajornar la gestió i podria no sol·licitar les mesures al jutge Pablo Llarena fins dilluns, segons informa Ernesto Ekaizer. El retard s’explica per la necessitat de preparar bé una petició amb dificultats de poder prosperar. Una de les accions que vol sol·licitar a Llarena és que demani al ministeri de l’Interior que esbrini la “viabilitat” de detenció dels “fugats” a Suïssa i la seva extradició. El jutge, però, no és partidari de demanar noves ordres de detenció fins a dictar la interlocutòria de processament, i Suïssa ja ha avisat que “no hi ha base legal” per extradir el president.

stats