CRÒNICA
Política 18/12/2018

Celebracions a la tribuna, avorriment als passadissos

Passen les primeres hores del lent debat de pressupostos al Parlament

Jaume Ribas
3 min
La sala de plens buida abans de l'inici de la sessió

Palma"Ja he llegit tota la premsa d'avui, i de demà!", comentava avorrida i en to de broma una important membre del Govern als passadissos del Parlament. Aquest dimarts a les 10 h ha començat una sessió que s'allargarà, més o menys, fins gairebé les 21 h. El dimecres l'horari serà similar i el dijous, la sessió acabarà cap a migdia. En total, els consellers i diputats dedicaran més de 30 hores a debatre la llei de pressupostos del 2019, els darrers d'aquesta legislatura.

Els membres del Parlament només fan una breu pausa per dinar en un servei de càtering a la Cambra. Tot l'esforç que els diputats, els treballadors i assessors i també els mitjans dediquen a aprovar els comptes anuals no té gairebé cap traducció legal ni en forma de polítiques públiques. La major part de la tasca d'elaboració i negociació dels pressupostos a través de l'acceptació de les esmenes dels grups parlamentaris ja s'ha fet en cadascuna de les comissions en què s'han debatut els comptes de totes les conselleries.

Un "minidebat" PP-PSIB

De tota manera, abans d'entrar a debatre els comptes departament per departament, els parlamentaris han fet un debat més genèric sobre el "text articulat" que, en bona mesura, és una versió bis del debat sobre les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició que es va mantenir el mes passat.

El més destacat d'aquest primer "minidebat" ha estat la topada entre el diputat del PP Antoni Camps i el portaveu del PSIB, Andreu Alcover. Els conservadors han retret a l'Executiu d'esquerres la manca de millores en infraestructures i serveis a pesar que, destaquen, aquesta legislatura el Govern disposarà de 4.116 milions d'euros més que els que hi havia disponibles entre el 2011 i el 2015. Segons Camps, els consellers d'Armengol han "tudat els quatre millors anys de la història de la Comunitat" i, a més, han invertit 60 milions d'euros menys en educació dels que hi haurien invertit si aquesta partida del comptes hagués augmentat en la mateixa proporció que la resta del pressupost.

El diputat Antoni Camps va anunciar que no optaria a la reelecció. Alcover ha aprofitat aquesta circumstància per amollar-li una broma que ha fet riure tota la bancada de l'esquerra. "Si no es tornarà a presentar al Parlament jo crec que és perquè optarà al Consell de Menorca", ha dit, "el que no sé és si ho farà pel seu partit o pel PP", ha afegit el socialista en una referència als rumors que Camps, un dels perfils més conservadors del grup popular, pugui estar més a prop de l'extrema dreta de Vox.

El diputat del PP Antoni Camps

Així mateix, Alcover ha defensat els pressupostos per al 2019 que es debaten aquesta setmana al Parlament assegurant que “inclouen mil mesures per les quals es podrien votar a favor, també el PP”. En aquest sentit, Alcover ha recordat que els pressuposts preveuen l’eliminació del copagament farmacèutic per a 119.000 pensionistes de les Balears, arriben a 1.000 milions d’euros per a educació, superen els 3.000 milions d’euros per a polítiques socials, inclouen 17 milions per a dependència i 18 per a la renda social o 25 milions d’euros per a polítiques d’ocupació per a joves, entre altres mesures.

Tanmateix, en allò que ha fet més èmfasi tota l'esquerra, però en concret el PSOE, és el fet d'haver aconseguit presentar i aprovar els quarts comptes de la legislatura sense fractures significatives entre els socis i mantenint les polítiques econòmiques expansives i redistributives.

Durant tota la jornada, les celebracions de la majoria progressista i els retrets de l'oposició de centredreta contrastaran amb les reunions als passadissos i als despatxos, les sortides i entrades constants a la cambra i els debats amb poc públic que permeten als absents repassar "tota la premsa d'avui, i de demà".

stats