Política 17/12/2019

El no de Casado referma Sánchez en la via de l’acord amb ERC

Els republicans acusen el PSOE de “xantatge” però mantenen les converses

Ot Serra/ Quim Bertomeu
3 min
El no de Casado referma Sánchez en la via de l’acord amb ERC

Barcelona/MadridNo és fàcil per al PSOE transitar el camí de l’acostament a Esquerra, ja confirmat com l’aliat escollit per a la investidura de Pedro Sánchez. Ahir el candidat va complir amb el tràmit de reunir-se amb els líders de PP i Cs, a qui havia ignorat des del preacord segellat amb Unides Podem. El líder socialista no es va posar en contacte amb Pablo Casado i Inés Arrimadas fins que el rei li va encarregar formar govern, moment en què va decidir engegar una ronda de reunions amb tots els partits. Unes reunions que per al líder del PP no són més que una manera de “blanquejar” el pacte amb Podem i ERC. El cert és que no ha canviat res. Sánchez va tornar a reclamar ahir el suport de franc de la dreta i, com ja havien anunciat, PP i Cs van replicar que no participaran en “fórmules Frankenstein”, en paraules del partit taronja.

La socialista Adriana Lastra feia equilibris ahir i mesurava les seves paraules. Demanava “responsabilitat” a PP i Cs per no bloquejar i, en determinats moments, situava en pla d’igualtat les dues formacions de dreta i ERC quan els demanava l’aval a la investidura. És notori que el suport simultani de l’independentisme i del PP no és possible, i va ser aleshores quan la vicesecretària general del PSOE va admetre que la “previsió” és l’acord amb ERC. “Ens

uneix l’agenda social”, va reconèixer, i va estendre la possible entesa no només a la investidura sinó a l’“estabilitat” durant la legislatura. De moment sobre les negociacions hi ha discreció i ahir Lastra va defugir de concretar cap detall sobre les converses amb els republicans relatives a una possible taula de diàleg per abordar el “conflicte polític”, terme ja assumit pel PSOE.

Advertència dels republicans

ERC va tornar ahir a tensar les relacions amb el PSOE, però sense trencar-les. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, va acusar els socialistes de fer “xantatge” amb la investidura. A Esquerra no van ser ben rebudes unes paraules del diumenge del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos. Les van interpretar com a noves “pressions” perquè prenguin aviat una decisió sobre Sánchez. “El xantatge amb ERC no funciona”, va advertir Vilalta als socialistes. Malgrat tot, els republicans asseguren que els contactes amb el PSOE sobre la investidura es mantenen per via telefònica. Fonts d’Esquerra assenyalen que la “predisposició” a negociar per les dues bandes és bona, però que difícilment aquesta setmana es mourà res. ERC vol afrontar dues coses abans de prendre una decisió: saber què decideix la justícia europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i el congrés de dissabte del partit. Lastra va treure ferro a les paraules de Vilalta i va defensar que, juntament amb Unides Podem, el seu partit és l’únic que aposta pel diàleg com a via per abordar la relació amb l’independentisme.

En l’escenari actual, els socialistes mantenen el pla i avui Lastra comença una ronda de trobades amb els diferents partits amb representació parlamentària per explorar la possibilitat d’acord per a la investidura: Íñigo Errejón (Més País), Joan Baldoví (Compromís), Laura Borràs, la CUP i Bildu. També es veurà amb Gabriel Rufián (ERC), per bé que els republicans apunten que serà una trobada “protocol·lària” on no s’avançarà en les negociacions. En paral·lel, Sánchez trucarà a Quim Torra a les 9.15h.

A l’espera d’una “rectificació”

L’opció del PSOE de buscar el PP i Cs com aliats queda per ara com una opció remota i només en el cas que fracassin els contactes amb ERC. Ahir fonts de Cs asseguraven que Sánchez va evitar respondre a Arrimadas si recorreria a Casado en cas que la via d’ERC no arribés a bon port. Tot i reclamar un acord a tres, Arrimadas era conscient ahir que Sánchez no necessita els seus deu escons si acaba optant per un acord amb el PP. “Per què voldria 221 diputats si ja en tinc 211?”, ratificaven fonts socialistes. De moment, ERC deixa en segon pla la dreta espanyola.

stats