Política 18/09/2019

Rivera es compromet a "sumar escons" amb Casado per fer un govern alternatiu a Sánchez sense Vox

El president del PP alerta el líder del PSOE que "les eleccions les carrega el diable"

Germán Aranda / Ot Serra
2 min
Albert Rivera ahir durant la seva intervenció al Congrés de Diputats.

MadridCs tornarà a apostar per un govern de dretes amb el PP -caldrà molt probablement el suport de Vox, tot i que Albert Rivera ho vulgui ignorar- després del 10 de novembre. El president del partit taronja s'ha compromès aquest dimecres a "sumar escons" amb Pablo Casado després de les noves eleccions i a formar govern si és possible bastir-ne un d'alternatiu a Pedro Sánchez. "Ni les cadires ni els ministeris seran un escull. A Andalusia i Madrid hi ha govern perquè ens vam posar d'acord", ha subratllat el líder de Cs en roda de premsa al Congrés, en què ha tornat a rebutjar l'opció d'Espanya Suma -una candidatura única amb el PP- perquè, al seu entendre, podria perdre vots cap a l'abstenció.

Amb les xifres del 28-A a la mà, és difícil que PP i Cs tinguin majoria ells sols per fer aquest govern, per la qual cosa seria necessari el suport de Vox. Tal com ha passat en els casos de Madrid, Andalusia, Múrcia o Castella i Lleó, Rivera ha apostat per un govern bipartit sense l'extrema dreta, i s'ha limitat a deixar en mans de Vox si prefereix votar un executiu de PP i Cs o un de PSOE i Podem. "Ells hauran de decidir què volen", ha apuntat el líder del partit taronja, en la línia de no incloure la formació presidida per Santiago Abascal en l'equació de les negociacions.

El líder del PP, Pablo Casado, ha avisat Sánchez durant la sessió de control del Congrés que "les eleccions les carrega el diable", donant a entendre que les enquestes que li donen una millora respecte al 28-A poden girar-se en contra del president en funcions. Casado creu que el president en funcions no ha buscat el diàleg amb les altres formacions i que volia des del principi la repetició electoral, anunciada ahir dimarts pel president en funcions després que el rei anunciés que no designava candidat a la investidura per la falta de suports parlamentaris de Sánchez.

Casado ha acusat el líder socialista d'haver fet "el primer míting de campanya des de la Moncloa", en referència a la roda de premsa que el socialista va oferir ahir a la nit després que la Zarzuela anunciés que no designaria candidat. "No ha buscat l'acord amb cap partit d'aquesta cambra, ha tractat l'oposició amb la seva habitual supèrbia i ha instrumentalitzat les institucions de manera grollera", ha dit Casado, que ha lamentat que "la televisió pública sabia abans que el rei que hi hauria eleccions", referint-se al comunicat de TVE als partits preguntant per les possibles dates d'un debat electoral.

"L'únic que ha fracassat es vostè", ha dit Casado a Sánchez, i ha alertat que "les eleccions les carrega el diable". "Ha traït a tothom i ha demostrat que no és de fiar", ha dit Casado, que ha enumerat les decepcions del seu propi partit, de Ciutadans i també d'Unides Podem, després de no haver aconseguit el suport parlamentari de cap dels tres partits. Sánchez, en canvi, ha defensat que la culpa és justament de les altres forces polítiques: "He intentat formar govern i hi ha tres forces que ho han bloquejat". Després ha recordat a Casado que el govern del PP va estar marcat per "la corrupció, les retallades i la injustícia social".

stats