Política 18/02/2020

PP i Cs avancen per anar en coalició a Euskadi però no a Galícia

Casado i Arrimadas pacten en una reunió al Congrés rescatar figures d'UPyD

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, amb la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas.

Madrid / BarcelonaEl PP i Ciutadans avancen per presentar-se en coalició electoral al País Basc però no a Galícia. Després d'una reunió d'hora i mitja entre Pablo Casado i la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, els dos partits han arribat a un preacord per sumar a Euskadi, però els del partit taronja ho continuen supeditant a presentar-se en coalició a Galícia. Arrimadas ha anunciat que té la intenció de trucar al president gallec, Alberto Núñez Feijóo, per intentar desbloquejar un acord. En declaracions al Congrés, ha donat a entendre que és el principal problema per tirar endavant una coalició a Galícia que al PP ja veuen del tot descartada. Actualment Ciutadans no té representació parlamentària en cap de les dues comunitats.

La solució dels populars passa pel fet que sumin a les llistes de Galícia però sota les seves sigles. El termini per registrar les coalicions preelectorals acaba aquest dijous, però el PP ja remet Ciutadans a la data de l'1 de març, quan acaba el període per presentar les llistes. El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, també present en la reunió, ha argumentat que els espais d'Euskadi i Galícia són molt diferents. En aquest sentit, ha recordat el cas de la pèrdua per poc més d'un centenar de vots de l'històric escó per Àlaba, destinat llavors al líder de l'executiva Javier Maroto, en favor d'EH Bildu a les eleccions generals del 28-A. Fonts populars també han descartat que la marca per presentar-se al País Basc sigui Millor Units, tal com reclamava Ciutadans.

Recuperar UPyD

La intenció a Euskadi és incloure també figures destacades d'UPyD com l'exeurodiputada Maite Pagaza, segons ha explicat Arrimadas, tot i que no ha aclarit que estigui sobre la taula sumar l'exportaveu del partit rosa Rosa Díez a les llistes. Sigui com sigui, ha destacat que no hi haurà problemes de candidats, aplanant així el camí perquè l'exministre popular Alfonso Alonso sigui el cap de llista.

La trobada ha sigut a proposta de la portaveu del partit taronja al Congrés. Arrimadas segueix reclamant un intercanvi de cromos entre Galícia i Catalunya: que Feijóo lideri una hipotètica coalició a Santiago de Compostel·la, mentre que a Barcelona ho faci la seva formació. "L'aliança entre el PP i Ciutadans ha de ser avaluada en termes qualitatius i no quantitatius", ha replicat Egea sobre la proposta. Arrimadas argumenta que a Catalunya hi ha major diferència de vots entre Cs i el PP que no pas a Galícia, però omet que no tenen representació on Feijóo governa amb majoria absoluta.

Les converses per explorar aquest triple acord s'estan centralitzant des de Madrid. De fet, a Catalunya la direcció del PP ha mostrat les seves reticències a un pacte amb Cs perquè es veu com una operació per salvar el partit taronja d'una nova patacada electoral. En aquest sentit, dissabte el president dels populars catalans, Alejandro Fernández, avisava: "L'espai constitucionalista necessita ser reconstruït al voltant del PP". Fonts de la cúpula popular a Catalunya admeten que no són partidaris de signar un acord de coalició a qualsevol preu, sinó que, per exemple, volen que Fernández lideri aquesta hipotètica coalició. Cs, però, vol el seu propi candidat i, per exemple, el portaveu del partit, Carlos Carrizosa, avala el diputat Nacho Martín Blanco per sobre de la candidata oficial, Lorena Roldán.

stats