Política 13/11/2020

Tens cara a cara per la Kitchen

Xoc de versions davant el jutge entre Fernández Díaz i el que va ser el seu número dos

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz arribant a l'Audiència Nacional per enfrontar-se a un acarament amb el seu número dos al govern espanyol, Francisco Martínez.

MadridEl viacrucis judicial del PP no s’atura i, si la Gürtel va perseguir Mariano Rajoy fins que va haver de deixar la Moncloa, el cas Kitchen té tots els números de convertir-se en una amenaça persistent sobre el mandat de Pablo Casado a Génova. A l’espera que el Congrés constitueixi la comissió d’investigació per l’operació parapolicial sufragada amb fons reservats per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas, per l’Audiència Nacional continuen desfilant els investigats en la causa que instrueix el jutge Manuel García-Castellón. I un dels principals imputats, l’ex secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, té intenció d’arribar fins al final i implicar la cúpula del PP. Ho va certificar ahir en un tens acarament amb el que va ser el seu superior, l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, ple d’acusacions creuades en què Martínez va culpar el PP de Casado d’haver-lo llençat “als lleons de la premsa”.

Cadascun va enrocar-se en la posició que ja havia mantingut durant la declaració per separat en qualitat d’imputats, segons diverses fonts judicials presents en la declaració, ja que el cas està tot just en fase d’instrucció i era a porta tancada. El cara a cara ja va començar amb tensió pel que fa als missatges de WhatsApp enviats entre les dues parts. L’exministre de l’Interior de Mariano Rajoy va assegurar que es va assabentar del cas per la premsa i va acusar Martínez de “manipular” els missatges que presumptament li va enviar sobre l’operació. En canvi, l’ex secretari d’estat de Seguretat va defensar que eren de veritat i que per això els va registrar davant de notari. “¿M’estàs acusant d’un delicte? ¿M’estàs dient que soc un falsificador?”, va respondre-li.

La tensió va anar in crescendo, excepte un moment en què Fernández Díaz va retreure al seu ex número dos que l’hagués titllat de “babau i miserable” i Martínez es va disculpar amb un “Saps que et tinc molta estima”. Però tot seguit les discrepàncies van tornar a aflorar, fins al punt que Fernández Díaz va perdre els papers i el jutge va estar a punt d’ordenar un recés. L’exministre de Rajoy no va arribar a plorar, però sí que va justificar que estava passant per un moment “dolorós”, segons va recollir Europa Press. En canvi, el seu advocat, Jesús Mandri, va assegurar després de gairebé dues hores de declaració que el seu client no havia mostrat debilitat en cap moment. Ans el contrari, que s’havia mostrat “més rotund i clar” que el seu ex número dos.

La veracitat dels WhatsApp

La defensa de Fernández Díaz va presentar ahir un informe pericial que assegura que els missatges de WhatsApp que Martínez va registrar davant de notari “no són reals i veraços”. És més, Mandri va apuntar que al sumari de la causa “es posa de manifest que les dues actes notarials es van fer en circumstàncies irregulars i estranyes”. Per la contra, l’exministre no va presentar el mòbil que feia servir el 2013, quan es va dur a terme l’operació parapolicial per sostreure informació del PP a Bárcenas amb la contractació del seu xòfer de confident. La seva defensa assegura que ja no el té. El jutge, però, va dictar ahir una interlocutòria en què requereix el lliurament del terminal per poder examinar si realment es van enviar els missatges. Si no ho fes o l’alterés, podria incórrer en un altre delicte penal. Un cop el lliuri, haurà de tornar a declarar. Els missatges es remunten al juliol del 2013 i en un d’ells Martínez parla dels “Cecilios”, una forma de referir-se al CNI. L’exministre va negar que es referís així als agents secrets i el seu ex número dos el va titllar “d’hipòcrita”.

L’argument de Fernández Díaz és que ell mai tractava amb els comandaments policials. Segons el sumari de la Kitchen, en l’operació per espiar Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, es van desplegar fins a 70 agents amb un cost acreditat per a les arques de l’Estat de 53.266 euros, la majoria en concepte de suborns per a “col·laboradors”. El tercer bloc del cara a cara es va centrar justament en l’ús d’aquests fonts reservats. L’exministre va assegurar que la seva participació era residual i va emplaçar a comprovar la seva versió amb la que ha d’oferir la setmana que ve el coronel Diego Pérez de los Cobos, que el 2013, quatre anys abans de ser l’encarregat del dispositiu policial per aturar l’1-O, era el director del Gabinet de Coordinació de la secretaria d’estat de Seguretat. Martínez, al seu torn, va assegurar que ell només supervisava les quantitats totals i va apuntar que qui compareixia a la comissió de fons reservats del Congrés [el ministre] n’hauria de saber més.

Les implicacions per al PP

El cas suposa una bomba de rellotgeria per al PP. La direcció de Pablo Casado prova de desvincular-se’n mentre Fernández Díaz manté el carnet d’afiliat. A més, la Fiscalia també ha demanat la imputació de l’ex secretària general de la formació María Dolores de Cospedal. García-Castellón no ho ha descartat, però primer volia centrar-se en les versions de Martínez i Fernández Díaz. Segons la interlocutòria que va portar a la imputació de l’exministre, des del ministeri “s’hauria dirigit i coordinat tot l’operatiu, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant, com a delegat seu, el secretari d’estat de Seguretat”. A més, el sumari de la Kitchen posa contra les cordes Rajoy i esquitxa la seva ex número dos Soraya Sáenz de Santamaría.

Fernández Díaz va assegurar ahir que tant Rajoy com Santamaría podrien ratificar la seva versió, mentre que Martínez va lamentar “l’actitud indigna del PP”. “Si el PP no sap cuidar la gent que ha treballat bé, molt em temo que no ho faran amb els espanyols que no coneixen”, va sentenciar.

stats