Política 18/09/2019

Ábalos avisa que "el fracàs" del pacte amb Podem "ha de servir d'alguna cosa"

Jaume Asens retreu al PSOE que "no vol acceptar que el bipartidisme ha mort"

Ara
3 min
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE

BarcelonaL'endemà que es consumés el bloqueig per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez, el PSOE ha culpabilitzat Podem i també Ciutadans d'haver abocat Espanya a una repetició electoral. Per a la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, el PSOE ha sigut "flexible" i ha fet "tot el que tenia a les seves mans", i ha carregat especialment contra Iglesias, a qui ha acusat de ser l'autor del bloqueig de la investidura. Una experiència que, per al ministre de Foment, José Luis Ábalos, "haurà de servir d'alguna cosa" de cara al 10-N: "Per fer el que podíem haver fet no cal tornar a intentar-ho". "L'experiència i el fracàs han de servir d'alguna cosa", ha afegit en una entrevista a TVE.

"Podem no ha acabat d'entendre la seva posició electoral com a últim lloc de la cambra i que va ser el PSOE qui va guanyar les eleccions", ha retret Carmen Calvo a Pablo Iglesias en una entrevista a RNE. De fet, Calvo creu que, de cara a pactes posteriors als comicis del 10 de novembre, "és molt difícil" assumir el plantejament que fa el líder de Podem "sobre què ha de fer l'esquerra". "Si no mana ell, no hi a acord", ha dit Calvo.

La vicepresidenta espanyola en funcions també ha disparat contra el cap de files del partit taronja, a qui ha acusat d'haver proposat una sèrie de condicions que "ratllen la inconstitucionalitat". "Rivera s'ha passat tot l'estiu dient que no aniria a veure Sánchez", ha recordat. A més, la vicepresidenta ha recordat que la formació que dirigeix Albert Rivera "ha obert les portes a Vox" en pactes postelectorals i li ha retret que faci "molt de temps que no ocupi el centre polític", cosa que, per a Calvo, dificulta un acord amb Ciutadans.

Tot i que el termini per intentar una investidura de Pedro Sánchez acaba oficialment dimarts que ve, Calvo ha descartat gairebé per complet que pugui reeixir un acord que eviti un avançament electoral. "No existeix el temps del qual alguns parlen", ha afirmat.

Per la seva banda, lluny de fer autocrítica sobre el bloqueig polític el diputat socialista Javier Zaragoza ha acusat Unides Podem de votar el mateix que Ciutadans, el PP i Vox i ha demanat a la ciutadania que doni "més força" al PSOE perquè no es vegi obligat a arribar a un acord amb la resta de partits. Zaragoza ha culpat sobretot Unides Podem del fracàs de la investidura, a qui ha acusat d'evitar per quarta vegada que s'investeixi un president socialista.

Asens carrega contra l'actitud del PSOE

Per la seva banda, el diputat d'Unides Podem Jaume Asens, tot i entomar el 'mea culpa' davant el fracàs de la investidura de Sánchez, ha criticat durament l'actitud del PSOE. "Igual que Netanyahu, Sánchez no accepta la pluralitat i sembla que vulgui rebobinar als anys 90. El PSOE no vol acceptar que el bipartidisme ha mort, quan és obvi que no tornarà mai", ha afirmat Asens en una entrevista a TV3.

Asens també ha assegurat que el PSOE "està on està gràcies" a Unides Podem perquè la formació lila li va donar suport a la moció de censura contra l'expresident de Rajoy, una acció que "va ser un sacrifici en lògica de partit". Finalment, ha fet una crida a millorar els resultats perquè el PSOE es vegi obligat a entendre's amb Unides Podem.

Borràs: "Espanya serà ingovernable fins que no tingui una solució per a Catalunya"

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha responsabilitzat en una entrevista a TV3 el PSOE de la repetició electoral i ha assegurat que Sánchez "no vol llegir la realitat" i que "cada cop hi ha més vots independentistes". "Espanya serà ingovernable fins que no tingui una solució per a Catalunya, qui vol menystenir Catalunya no se'n surt per governar a Espanya", ha advertit la diputada independentista.

A més, Borràs també ha qualificat el bloqueig polític que ha portat a la repetició d'eleccions de "vodevil" i ha assegurat que aquesta incapacitat per arribar a un acord demostra el "tarannà" d'Espanya, que "no té una cultura democràtica de pactar". D'altra banda, la diputada també ha explicat que JxCat encara no ha tingut temps de parlar sobre la pròxima campanya electoral i sobre qui liderarà les llistes.

stats