Política 12/12/2017

Mundó afirma que ERC investirà Junqueras encara que segueixi en presó provisional

El conseller recorda que el mateix Puigdemont va reconèixer que no podria tornar a Catalunya

Ara
4 min

BarcelonaSi ERC guanya les eleccions del 21-D i té majoria per formar Govern, Oriol Junqueras serà el pròxim president de la Generalitat. Així ho ha explicat en una entrevista a l'ARA Carles Mundó, número 5 a la llista dels republicans per Barcelona, que ha subratllat la importància de ser "coherents" amb l'aval que hagin donat els ciutadans a les urnes. Esquerra proposarà la investidura de Junqueras encara que el líder del partit continuï en presó provisional, tot i que Mundó confia que tant ell com els altres tres presos polítics surtin "més d'hora que tard" perquè "no hi ha raons jurídiques" per mantenir-los empresonats. En tot cas, a Esquerra assumeixen que la justícia podria concedir un permís penitenciari a Junqueras per investir-lo i després tornar-lo a empresonar, però consideren que aquesta situació no es podria allargar gaire.

La situació és diferent, segons Mundó, a la de Puigdemont. Seria difícil que el Tribunal Suprem descartés el "risc de fuga" i, probablement, l'empresonaria per una "llarga temporada" en cas que decidís tornar a Catalunya. "El vaig escoltar a ell mateix reconèixer en un programa de TV3 que no podria ser investit", ha indicat citant l'entrevista del president del Govern per al programa 'Preguntes freqüents'. "És evident que si torna a Catalunya el posaran a la presó. És una profunda injustícia, però em costa d'imaginar que no ho facin d'aquesta manera", ha insistit.

Mundó també ha reconegut que la situació de Puigdemont és la mateixa que la de la resta de consellers a l'exili, entre ells dos candidats d'ERC, Antoni Comín i Meritxell Serret. No s'ha mullat, però, a l'hora d'explicar si el partit els demanaria que renunciessin a les actes de diputats, tenint en compte que no podrien votar en els plens del Parlament.

Als mítings, Mundó sempre demana a la gent que el 21 de desembre voti "amb el cor, però també amb el cap": amb el cor reforçant el sobiranisme després de l'aplicació "abusiva" del 155, però amb el cap pensant en la "necessitat" de formar un "govern fort" a partir del dia 22. I, per això, ha destacat que la "millor opció" és votar ERC, que ha definit com un projecte de govern per avançar en la construcció de la República Catalana.

"La unilateralitat és la via que dona menys resultats"

"Mai he sigut un entusiasta de la unilateralitat. En relacions polítiques és molt difícil arribar a objectius sense acords", ha expressat Mundó quan se li ha preguntat per la via unilateral, que ERC ha introduït recentment en campanya. Per a ell, de fet, és la via "que dona menys resultats". Aquesta ha sigut "sempre" la seva posició al consell executiu, tot i que ell no hagi sortit mai a criticar en públic les decisions del Govern, perquè se'n considera solidari. "Jo no soc dels que quan no em donen la raó m'aixeco i me'n vaig", ha assenyalat.

Els republicans són conscients de la complicada situació en què es troben des del seu líder fins als consellers a l'exili o els que han sortit recentment de la presó, com el mateix Mundó. El jutge els ha exigit que renunciïn a la via unilateral per deixar-los en llibertat condicional i, en el cas de Junqueras i del conseller Joaquim Forn, els ha instat a demostrar "paulatinament" que el sobiranisme renuncia a vies inconstitucionals abans d'alliberar-los.

"Em sembla la via que dona menys resultats", ha insistit Mundó sobre la unilateralitat. "Jo soc sempre partidari de la negociació, del pacte i de l'acord per més que a l'altra banda hi hagi qui avui faci tot el possible per no arribar mai a cap acord", ha recalcat. Segons ell, la manera de forçar l'Estat a seure a dialogar és "ampliar les majories" a favor de la independència.

"Rajoy prefereix que Junqueras no sigui el president"

El conseller de Justícia ha assegurat que jurídicament no hi ha cap motiu que justifiqui que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart segueixin empresonats. Per això, considera que és l'Estat qui fa servir aquest empresonament preventiu per perjudicar les aspiracions electorals dels partits sobiranistes. "No és casualitat que Junqueras sigui a la presó. Ell és el candidat que, segons les enquestes, guanyarà les eleccions. Si li pregunten a Rajoy, segur que prefereix que Junqueras no sigui el pròxim president de la Generalitat", ha indicat.

De fet, Mundó ha criticat que la candidatura d'Esquerra no pugui tenir les mateixes oportunitats que la resta, perquè és l'única amb el seu cap de llista a la presó, "sense que hagi estat condemnat". Per a Mundó, la causa judicial contra el sobiranisme hauria d'acabar amb l'absolució dels investigats perquè "no han comés ni la sedició ni la rebel·lió que els imputen".

Precisament perquè se sent innocent, Mundó no va dubtar que es quedaria a Catalunya després de la declaració d'independència. "En cap moment em vaig plantejar marxar fora. No em vaig moure de casa, des del convenciment que el que he fet no és cap delicte i que em podré explicar perfectament cada cop que un jutge m'ho reclami", ha indicat.

L'últim esmorzar amb els seus fills abans de ser empresonat

Havia estat pensant durant dies com explicar als seus tres fills la situació que estaven a punt de viure. Ell tenia el convenciment que la jutge de l'Audiència Nacional, que els havia citat 'in extremis' per al 2 de novembre, acabaria dictant presó contra tots els consellers investigats. Per això, aprofitant l'últim esmorzar amb ells els en va donar detalls: "Vaig esmorzar amb els meus tres fills, d'11, 9 i 6 anys, i els vaig dir que el pare havia de marxar i que segurament no ens podríem veure durant un temps perquè em posarien a la presó. Els vaig voler explicar la veritat. Els nens agraeixen que els expliquis la veritat i, a més, ells ja sabien què havia passat amb els Jordis", ha apuntat Mundó. "Els vaig recordar que no havíem robat ni fet mal a ningú i que ens posaven a la presó perquè exposàvem unes idees que hi ha gent que combat sense parlar-ne i abusant de la situació", ha afegit.

Durant les 32 nits que va passar a Estremera, va tenir la família molt present. També els pares, als quals intentava trucar sempre que podia, tot i les limitacions de la presó. "El pitjor de ser a la presó és la sensació d'impotència i d'aïllament i el dolor i la tristesa, perquè estàs convençut que la gent que t'estima ho està passant malament", ha recordat.

stats