Política 03/08/2020

Calvo i Podem xoquen per la reunió amb Cs

La vicepresidenta assegura que la seva presència representa tot el govern i el partit lila ho nega

Ot Serra
3 min
Reunió del govern espanyol i Cs, encapçalada per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo

MadridEl paper de Cs ja comença a provocar fissures al govern espanyol. La reunió aquest dilluns entre una delegació de la Moncloa formada per ministres del PSOE –la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i la ministra de política territorial, Carolina Darias– i una de Cs ha provocat malestar a Unides Podem, que ha denunciat que la formació taronja ha vetat la seva presència. En declaracions als mitjans, Calvo ha subratllat que la seva participació ja "representa tot el govern", però el partit lila ha replicat que la trobada és entre PSOE i Cs perquè només hi ha assistit "un dels dos partits" que formen part de la coalició.

Aquest diumenge la ministra d'Igualtat, Irene Montero, es va queixar a Twitter del suposat veto de Cs. "Ho respectem i els animem a respectar la sobirania popular", va piular. El portaveu de la formació taronja al Congrés, Edmundo Bal, ha negat que hagin existit vetos, per bé que ha assegurat que la presència de Podem "no tenia objecte" a la reunió perquè s'han abordat temes que "no són de la seva competència". De tota manera, ha coincidit amb Calvo a l'hora d'afirmar que la presència de la vicepresidenta ja implica "reunir-se amb tot el govern". Es tracta de la segona trobada que mantenen el govern espanyol i el partit taronja, després que els 10 diputats de la formació presidida per Inés Arrimadas s'hagin anat implicant en tirar endavant mesures de l'executiu relacionades amb el coronavirus.

El 12 de juny va tenir lloc la primera reunió, també sense representants de Podem, però en aquell moment no van demanar ser-hi. Fonts de la formació puntualitzen que era una trobada estretament vinculada a l'estat d'alarma, mentre que ara Ciutadans ha fet un intent d'intercedir en un context de negociacions pressupostàries. "Els socis prioritaris segueixen sent els que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. El PSOE sembla que vol prioritzar el diàleg amb Cs, però Podem no donarà suport a cap acord que suposi que el govern giri el més mínim a la dreta o intenti invalidar qualsevol punt del programa de govern", asseguren des de la formació liderada per Pablo Iglesias.

En roda de premsa, Bal ha assegurat que no s'ha parlat de pressupostos, tot i que ha afirmat que Cs ha plantejat que es dediqui una partida dels nous comptes a elaborar una reserva estratègica de productes sanitaris. El dirigent de la formació taronja ha asseverat que hauran de ser uns pressupostos "responsables" i ha dit que serà el govern espanyol qui decidirà quins interlocutors tria per negociar-los quan arribi el moment. "En aquest moment cap partit polític pot posar vetos", ha reiterat Bal, per bé que la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, dirigent de Cs, ha estat més explícita respecte a les intencions del seu partit. "Promovem un projecte de centre liberal per a Espanya. Això passa per evitar, ho reconec Irene, que el nostre país estigui en mans de populistes i independentistes", ha piulat, en resposta al tuit de Montero.

Prendre el control a Catalunya

En relació a la crisi sanitària, Cs ha exposat la necessitat, al seu entendre, que el govern espanyol prengui el control de la gestió del coronavirus a Catalunya. El partit taronja considera que és la comunitat que pitjor està afrontant els rebrots i ha reclamat a Calvo que apliqui mesures, com per exemple la declaració d'actuacions coordinades prevista a l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del sistema nacional de salut. A la pràctica, és una mena de 155 sanitari que el ministeri de Sanitat pot aplicar després que el decret de nova normalitat reformés aquesta normativa i ho habilités. Segons Bal, Calvo ha respòs que "no mirarà cap a una altra banda" i que "no eludirà responsabilitat", però no ha concretat si el govern espanyol es planteja una mesura d'aquestes característiques.

stats