Política 12/04/2014

La CUP exigeix una consulta el 9-N i avisa que no acceptarà "succedanis"

El diputat de la formació independentista Quim Arrufat assegura que el 2014 "tindrem referèndum agradi o no, peti qui peti" i fa una crida a lluitar contra la cultura del "pacte i la transacció" de les elits catalanes amb l'Estat

Marc Toro
3 min
David Fernàndez en el míting de la CUP / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa CUP ha exigit aquest dissabte la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació de cara al 9 de novembre i ha avisat que no acceptarà "succedanis", en referència a la possibilitat de consultar els catalans mitjançant unes eleccions plebiscitàries o d'anul·lar el referèndum a canvi d'una oferta de l'Estat.

En l'acte central de la campanya Sí, per canviar-ho tot, el diputat de la formació independentista Quim Arrufat ha assegurat que "el 9-N tindrem referèndum agradi a qui agradi, peti qui peti". En aquest sentit, Arrufat ha advertit que en el procés sobiranista, no tots els partits van amb les "cartes obertes sobre la taula". "Hi ha qui es guarda molts pòquers, el senyor Artur Mas, per exemple", ha dit, i ha recordat que CiU ja va pactar l'Estatut amb el govern espanyol del PSOE l'any 2006.

Amb tot, Arrufat ha reivindicat el paper de l'esquerra independentista i les classes populars per lluitar contra "la por permanent al pacte, a la transacció, a la cerca d'un altre encaix amb l'estat espanyol". "S'ha acabat el temps de les renúncies. Que renunciïn ells als seus privilegis", ha dit el diputat, que ha insistit que el 'no' del Congrés a la consulta del passat 8 d'abril va certificar dues coses: la mort de la transició i l'expulsió de Catalunya del pacte, del consens i de l'estat espanyol.

En una línia semblant, el seu company al Parlament David Fernàndez ha deixat clar que el cop de porta de la cambra espanyola no altera "ni una coma" del guió en el procés sobiranista, i que no "no modula el camí cap a plena llibertat política nostre poble". "El seu enèsim 'no', només multiplica les nostres ganes de sortir-nos-en", ha afirmat entre aplaudiments, i ha afegit que "Catalunya no ha de demanar permís per ser lliure". En referència a les paraules al Congrés del president espanyol, Mariano Rajoy, Fernàndez ha ironitzat: "Digueu-ne Robinson, digueu-ne Divendres, però nosaltres no tenim moral d'esclau, només tenim ètica d'un poble lliure".

El portaveu de la CUP al Parlament ha instat la societat catalana a no tenir por que l'estat espanyol vulgui aturar la consulta: "També la van prohibir dues vegades a Arenys de Munt i la vam fer. No en volien una i en van tenir 155", ha conclòs entre ovacions. I ha conclòs: "Direm sí com Rosa Parks, perquè n'estava farta i n'estem farts [...] Segrestarem la nostra pròpia llibertat i ningú ens la prendrà. Desobeirem i resistirem".

Sí als Països Catalans

Seguint la lògica de la campanya dels cupaires pel triple 'sí' (sí al referèndum, a la independència i als Països Catalans), la diputada de la formació Isabel Vallet ha reivindicat la necessitat de no separar el procés independentista del Principat de la resta del conjunt de territoris de parla catalana. "Som el que vulguem ser, Països Catalans que aspiren a construir el seu futur de manera col·lectiva", ha afirmat.

Vallet ha fet una dura crítica contra les "imposicions" del govern espanyol a Catalunya, i ha destacat els exemples de la reforma de la llei de governs locals, la llei de mercat, la reforma de la llei de l'avortament de Gallardón o la llei Wert. "Ningú ha demostrat com el ministre Wert que els Països Catalans són vius", ha afirmat Vallet, que també ha carregat contra el model de país que s'està a plicant a Catalunya: "No volem Barcelona World, com no volíem Terra Mítica, com no volíem Marina d'Or, ni el 'fracking' ni el transvassament de l'Ebre".

A més de les intervencions dels diputats, l'acte al BTM ha comptat amb la participació de l'actor Sergi López, el periodista i escriptor Antonio Baños, l'activista Gabriela Serra i diversos representants internacionals d'Escòcia, Palestina, Andalusia i Euskadi. La nota musical l'han posat Pau Alabajos, i els membres de Brams Francesc Ribera 'Titot' i David Rossell, entre d'altres.

stats