Política 02/12/2017

La CUP busca un pacte per desplegar la República

Els cupaires proposen a JxCat i ERC aplicar els resultats del referèndum

Laia Vicens
3 min
Unes 400 persones es van concentrar ahir per protegir la seu de la CUP i rebutjar la manifestació convocada  per l’extrema dreta.

BarcelonaQuan falten menys de dos dies perquè comenci la campanya electoral, Junts per Catalunya, ERC i la CUP s’afanyen a acordar una fórmula comuna per incloure-la en els seus programes electorals. ERC i Junts per Catalunya van acordar nou punts, que passaven per fer possible la plena independència i el desplegament de la República a través d’una “negociació bilateral amb l’estat espanyol i alhora amb la Unió Europea”. La CUP, però, va arrufar el nas amb la proposta, que considerava que “supeditava la voluntat popular a la decisió de l’Estat”. Ahir els anticapitalistes van insistir en la via unilateral com l’única sortida possible i van proposar formalment a ERC i el PDECat que els nou punts es redueixin a tres i que el primer sigui “el compromís de fer efectiva la República com un nou estat independent d’acord amb el mandat de l’1-O i la proclamació del 27 d’octubre”.

Segons va explicar la número 2 de la CUP, Maria Sirvent, els tres partits estan en negociacions per arribar a un acord, encara que les posicions estan una mica allunyades a hores d’ara. La directora de la campanya de JxCat, Elsa Artadi, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que hi havia una negociació sobre tres punts, i va explicar que el primer era per reivindicar el resultat del referèndum de l’1-O i remarcar que aquell va ser el “resultat legítim”. Ahir la número 2 de la llista d’ERC i secretària general del partit, Marta Rovira, tampoc va dir res sobre fer efectiva la República, com planteja la CUP, sinó que va apostar perquè l’independentisme es “posi d’acord” per tornar a “legitimar els mandats democràtics” que es van obtenir a les eleccions del 27 de setembre del 2015.

Llibertat i procés constituent

En els altres dos punts les posicions estan molt més a prop. Els tres partits independentistes estan d’acord a exigir l’alliberament dels presos i retirar les forces de seguretat espanyoles per tenir el “control efectiu del territori”, i a arribar a un gran acord de país per tirar endavant el procés constituent. La CUP no va voler precisar si aquests punts seran una línia vermella per a possibles futures votacions al Parlament. “Són punts sobre la taula i després ja veurem amb la militància aquesta possibilitat”, va dir Sirvent.

Demà, poques hores abans que comenci la campanya, es tornaran a reunir per seguir negociant.

Concentració ultra a la seu anticapitalista

La concentració d’extrema dreta convocada ahir a les portes de la seu de la CUP a Barcelona es va trobar amb uns 400 militants de la formació anticapitalista que van respondre a la crida del partit per protegir el seu local. A dins el consell polític de la CUP es reunia per tancar el programa electoral, mentre que a fora els concentrats cridaven “Fora feixistes dels nostres barris” i “No passaran”. Encara que la concentració ultra estava programada a les 12 h, els simpatitzants cupaires s’hi van començar a aplegar abans de les 11 h, entre ells els exdiputats de la CUP David Fernàndez i Julià de Jòdar, i l’exlíder de Podem Albano Dante Fachin.

La manifestació, convocada per la plataforma ultra Por España me Atrevo, va reunir menys de cinquanta persones. Van entonar càntics com “ Agua y jabón es la solución ”, “ I-inte-inteligencia ” o “ No estáis solos, estáis con los piojos ”, i van encendre unes bengales mentre sonava l’himne d’Espanya amb la lletra de Pemán. Van marxar sense causar incidents enmig d’un fort control policial.

stats