Política 17/10/2017

La CUP assegura que la República es proclamarà "en els pròxims dies"

La formació diu que la independència ja és una "necessitat" per garantir els drets dels catalans

Marc Toro
2 min
Mireia Boya, a la sala de premsa del Parlament

BarcelonaLa CUP ha confirmat que està en negociacions amb Junts pel Sí (JxSí) per trobar "el millor moment i la millor fórmula per fer efectiva la proclamació de la República", tal com ja havia avançat la coalició independentista aquest mateix dimarts. De la mateixa manera que els portaveus de JxSí, la diputada cupaire Mireia Boya ha volgut ser discreta amb els detalls de la negociació, però sí que ha afirmat que la proclamació de la República es farà "en els pròxims dies".

"Trobaran la República proclamada quan vinguin a buscar-nos", ha dit, i ha afegit que no caldria una votació per fer efectiva la declaració unilateral. El fet de no donar més detalls del dia i la forma de la proclamació es justifica -ha dit Boya- pel "context repressiu que no podem controlar", que podria tenir conseqüències per a diputats, membres del govern i partits i organitzacions independentistes. Això sí, ha insistit que "ja es donen les condicions per proclamar la República, aplicar la llei de transitorietat i iniciar el procés constituent".

Boya, que ha expressat tota la solidaritat de la CUP amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats aquest dimarts, ha afirmat que "l'Audiència Nacional és encara el Tribunal d'Ordre Públic" i ha comparat el procés judicial dels líders de les entitats sobiranistes amb els consells de guerra franquistes. Ha recordat, a més, que per mantenir el delicte de sedició "en el marc de competència de l'Audiència Nacional, s'ha d'interpretar amb el Codi Penal del 1973".

"Que ningú es quedi a casa"

La cupaire ha denunciat que a Espanya "es persegueixen idees" i que l'Estat vol "humiliar-nos" i que ens "agenollem". "Davant d'això, la República no és només un desig sinó una necessitat bàsica per garantir drets i llibertats fonamentals", ha sentenciat. Amb tot, ha cridat la ciutadania a recuperar "l'esperit" de l'1-O en les protestes per demanar l'alliberament de Sànchez i Cuixart. "Que ningú es quedi a casa, que cap silenci sigui còmplice del que està fent l'Estat".

Als comuns també els ha demanat que no siguin més "còmplices de cap silenci" i que acompanyin la majoria independentista en el procés per proclamar l'estat català, i ha donat per superada l'etapa del diàleg i la mediació. "L'única mediació hauria de ser per veure com ens repartim els actiu i els passius amb l'estat espanyol".

stats