Política 22/03/2018

Riera justifica l'abstenció de la CUP: "Donem per acabat el cicle del Procés. Passem a l'oposició"

El diputat cupaire denuncia el discurs "autonomista" de Turull i anuncia que trenquen les "aliances"

Mireia Esteve / Ot Serra
3 min

BarcelonaDues hores abans de la convocatòria del ple d'investidura, previst per a les 17.00 h, la CUP ha reunit 'in extremis' el seu consell polític (CP) i grup d'acció parlamentària (GAP) per decidir si canviaven la seva posició respecte a la investidura de Jordi Turull. Els anticapitalistes han decidit mantenir les seves quatre abstencions i no investir Turull com a president de la Generalitat. L'encarregat de defensar el posicionament en el debat d'investidura ha estat Carles Riera, que ha dit prou a la "tàctica, les vacil·lacions i el càlcul". "No ens demanin unitat per la unitat en abstracte", s'ha queixat el líder cupaire al Parlament, que ha asseverat que el seu partit "no pot assumir" el projecte polític plantejat per Turull.

Riera ha deixat el missatge contundent per al final i ha asseverat que la CUP "dona per acabat el cicle del Procés i les aliances que s'hi han donat". "Passem humilment a l'oposició des del carrer i des de les institucions. Combatrem l'Estat, la seva dictadura i també l'autonomisme des del carrer i des dels 4 escons", ha subratllat. Riera ha criticat la intervenció "autonomista" que, al seu entendre, ha pronunciat Turull en el debat.

"És el discurs d'un candidat del PDECat", ha afegit el representant dels anticapitalistes, que ha estat taxatiu: "Si volen que comprem la idea que fent autonomia arribarem a la República, no ho comprarem perquè no ho compartim". En aquest sentit, Riera ha defensat que la CUP vol "construir la República de l'1 i el 3 d'octubre des dels carrers". "Parlem de sobirania nacional i del Parlament, d'unilateralitat i desobediència. Vostès saben que només es pot fer així", ha insistit Riera, que malgrat les crítiques, s'ha mostrat condescendent amb el discurs de Turull. "Entenem i respectem el discurs si és des d'una lògica antirepressiva; tindrà la nostra solidaritat", ha apuntat Riera.

Tal com ha repetit les darreres setmanes, el portaveu cupaire ha reiterat que el seu candidat és Carles Puigdemont. "Si es tracta de fer front a l'Estat en tots els terrenys, Puigdemont és el candidat, més encara per la destitució il·legítima amb el 155", ha remarcat. Tanmateix, Riera ha assegurat que la seva abstenció no és un "obstacle definitiu" per a la investidura i ha instat JxCat i ERC a permetre el vot delegat de Puigdemont i Comín i podran fer president Turull en segona volta.

En un comunicat fet públic menys de mitja hora abans de començar el ple, un dels arguments que la CUP ha posat sobre la taula per justificar la seva posició ha sigut que s'ha de mantenir "l'embat" amb l'Estat amb un programa de govern que sigui "valent" i que continuï amb "el mandat de l'1-O". A més, consideren que no es pot "condicionar l'acció política a l'acció repressiva de l'Estat".

Aquest matí, les negociacions entre JxCat, ERC i la CUP no s'han aturat, sinó que la candidatura de Carles Puigdemont ha posat una última proposta sobre la taula per intentar convèncer els anticapitalistes. Segons ha avançat l'ARA, JxCat ha ofert a la CUP una qüestió de confiança per d'aquí un mes –aquest cap de setmana ja n'hi va oferir una, però s'havia de celebrar a mitja legislatura. Amb tot, els anticapitalistes consideren que la proposta de programa de Govern de JxCat i ERC "no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials, que responguin als drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars".

Davant la decisió del jutge Pablo Llarena de citar divendres sis dels dirigents independentistes investigats per rebel·lió –Jordi Turull, Marta Rovira, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva i Carme Forcadell– per revisar-los les mesures cautelars, ahir el president del Parlament, Roger Torrent, va avançar el ple d'investidura per celebrar-lo abans que el magistrat del Tribunal Suprem es pronunciés. Els cupaires consideren que "no es pot permetre" que l'Estat "condicioni l'acció política" a Catalunya. "Cal coordinar l'acció antirepressiva perquè ens faci més forts políticament, però això no significa fer política a cop de citació del jutge", expressen els cupaires en el comunicat.

La sessió d'investidura s'ha mantingut tot i que Turull no podrà ser investit. El rellotge de la investidura només començarà a córrer si hi ha votació. En aquest sentit, la CUP recorda que la convocatòria del ple va ser "una decisió d'ERC i JxCat" i que ells no hi van participar. Abans de començar el ple, els cupaires s'han posat en contacte amb JxCat i ERC per comunicar-los la decisió.

stats