Política 26/06/2013

L'Estat 'rescatarà' més de 500 municipis en "situació problemàtica"

Hisenda els ajudarà a pagar els seus deutes. També hi haurà un pla perquè abonin les factures amb proveïdors a 30 dies i els ajuntaments sanejats podran augmentar la seva despesa

Joan Faus
2 min
Montoro limitarà els salaris dels treballadors públics municipals

MadridEl secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol aprovarà divendres un pla de 'rescat' de 518 ajuntaments en "situació problemàtica", és a dir, amb dèficit públic.

Després de la reunió del Consell Nacional de l'Administració Local (CNAL), Beteta ha explicat que ajudaran aquests municipis –que són un petita proporció sobre el total de 8.000 que hi ha a tot l'Estat– i que també hi haurà mesures de flexibilitat. Per exemple, podran aplaçar el pagament a l'Estat dels reintegraments dels impostos compartits i dels deutes pendents amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social. El secretari d'estat ha dit que d'aquests 518 ajuntaments, només 64 són de més de 20.000 habitants. De la suma total, ha explicat que 112 són a Andalusia, 94 a Castella-la Manxa i 61 al País Valencià. No ha donat xifres ni de Catalunya ni de les Balears.

Beteta també ha anunciat que aquest divendres s'aprovarà un nou mecanisme d'ajudes perquè els ajuntaments i les comunitats autònomes paguin a 30 dies, tal com fixa la llei, els seus deutes amb proveïdors. Aquest sistema –la dotació del qual no ha revelat– inclourà totes les factures fins al 31 de maig i cobrirà els deutes –que ha xifrat en uns 2.000 milions d'euros– que tenen les autonomies amb els ajuntaments per serveis que els correspondria finançar, però que actualment estan anant a càrrec dels municipis.

Finalment, a la trobada entre Hisenda i els representants del món local també s'ha acordat –com ja es va avançar fa uns mesos– que l'executiu canviarà la llei d'estabilitat pressupostària per permetre que els 3.457 ajuntaments que van tancar el 2012 amb superàvit pressupostari el puguin revertir en inversions i no obligatòriament reduir el seu deute, sempre que compleixin els objectius de dèficit i deute anuals. Aquest seria el cas de Barcelona, que va tancar l'any amb un superàvit de 60 milions.

stats