Política 24/06/2013

Els sindicats demanen a la UE un 'pla Marshall' per superar la crisi

Les centrals asseguren després de reunir-se amb Rajoy que comparteixen la "por" que la cimera europea d'aquesta setmana "no tingui cap tipus de contingut"

Joan Faus
2 min

MadridLa secretària general de la Confederació Europea de Sindicats (CES), Bernadette Ségol, ha demanat aquest dilluns a Madrid a les autoritats i als països europeus que impulsin en la cimera d'aquest dijous i divendres una espècie de 'pla Marshall' (que es va implantar després de la segona Guerra Mundial) per superar la crisi econòmica que pateix Europa, especialment els països anomenats perifèrics.

"Sense un pla d'estímul europeu no hi haurà creació d'ocupació. Si veiem que la pobresa augmenta hem de canviar les polítiques macroeconòmiques", ha dit Ségol després de reunir-se durant una hora i mitja amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al palau de la Moncloa juntament amb els màxims responsables dels sindicats CCOO, Ignacio Fernández Toxo, UGT, Cándido Méndez, i USO, Julio Salazar.

En la mateixa línia, Toxo ha reclamat un "potent programa d'inversions com a motor d'arrancada" d'Europa i s'ha mostrat desconfiat que en la cimera europea s'acordin mesures rellevants per reduir l'atur juvenil. Ha dit estar "preocupat" perquè a l'esborrany de la cimera es manté l'aposta de destinar només 6.000 milions en set anys en mesures per reduir el nombre de desocupats.

Per la seva part, Méndez ha explicat que ha notat un "canvi de posició" de Rajoy, que ara és de "resistència" per aconseguir uns objectius mínims a la cimera sobre la unió bancària, finançament de les pimes i lluita contra l'atur juvenil. En aquest sentit, ha dit que els sindicats i el govern espanyol comparteixen la "por" que la trobada europea no serveixi per res i "no tingui cap tipus de contingut".

Després dels sindicats, ha comparegut davant dels periodistes la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que també ha estat present a la reunió, que ha qualificat de "sincera i constructiva". La ministra ha tornat a demanar que els 6.000 milions que atorgarà la UE contra l'atur juvenil es reparteixen en els propers dos anys i no en set, i ha tornat a dir que d'aquesta xifra li correspondrien a Espanya entre 1.500 i 2.000 milions.

stats