Política 04/07/2019

El CIS augmenta la temptació de Sánchez d’anar a eleccions

El sondeig augura un ascens fulgurant del PSOE, mentre Iglesias manté l’exigència de la coalició

Dani Sánchez Ugart
3 min
Els quatre líders del grans partits espanyols: Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs), Pablo Iglesias (Podem) i Pedro Sánchez (PSOE).

MadridPedro Sánchez té des d’ahir un nou al·licient per forçar la màquina i provocar una repetició electoral. Li va donar el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques del mes de juny, que preveu una millora fulgurant dels resultats del seu partit. El sondeig, que des de l’arribada del polèmic José Félix Tezanos pregunta per intenció de vot cada mes, preveu un reforçament del bipartidisme, amb el PSOE i el PP a l’alça en detriment de Ciutadans i Podem, que perden suports respecte a l’última onada, del mes de maig.

Tot plegat mentre el candidat socialista a les eleccions segueix resistint la pressió de Podem per pactar un govern de coalició, que ahir es va redoblar després que el líder del partit lila, Pablo Iglesias, desafiés Sánchez en un article a La Vanguardia a sotmetre a la confiança de la cambra un pacte que inclogui ministres de Podem, assegurant que, si fracassa, es compromet a eliminar aquesta exigència. Amb aquest repte vol neutralitzar l’argument socialista que passa per dir que la coalició amb Podem restaria el suport dels necessaris partits petits del Congrés.

Segons el CIS, els socialistes guanyarien unes eventuals eleccions anticipades i fregarien el 40% del vot directe sobre l’enquesta, amb una pujada de tres punts respecte a l’últim baròmetre, mentre que el PP puja 2,3 punts, fins al 13,7%. Respecte a les eleccions del 28 d’abril, però, els populars encara experimentarien un descens sobre el 16,6% de vots que hi van obtenir, mentre que el PSOE experimentaria un fort augment, de més de 10 punts, després d’haver obtingut un 28,8% dels vots en els comicis.

El bloqueig i la falta d’avenç de les negociacions, doncs, estan premiant els antics partits hegemònics de cada bloc i castigant les noves formacions. En el cas de Ciutadans, la caiguda és més moderada, de només cinc dècimes i fins als 15,8 punts, tot i la crisi desfermada en el si de la formació per la negativa d’Albert Rivera a donar suport al PSOE en els pactes postelectorals. Amb aquestes dades, el partit taronja resisteix en la segona plaça que li atorga el CIS des de fa mesos. Però l’enquesta va ser elaborada abans de les dimissions de Toni Roldán i Javier Nart en protesta per aquesta decisió. Respecte a les eleccions del 28-A, els resultats que augura el CIS els suposarien un estancament, perquè Rivera va obtenir un 15,86% dels suports en aquella ocasió.

Unides Podem, que està en plenes negociacions amb el PSOE per formar el futur govern, amb el nus de l’entrada de ministres liles a l’executiu rebria un càstig més gran. La caiguda de la formació liderada per Pablo Iglesias fregaria els tres punts, passant del 15,3% (incloent-hi els de la marca catalana, En Comú Podem), al 12,5%, segons l’últim baròmetre. Això suposa una caiguda de gairebé dos punts respecte als resultats de les eleccions del 28-A.

Finalment, Vox també experimentaria una baixada respecte a l’últim sondeig, tot i que discreta, de només dues dècimes, fins al 5,1% dels vots. Això suposaria, però, una fortíssima correcció respecte als resultats de les eleccions. El partit d’ultradreta perdria la meitat dels suports que va rebre a l’abril.

Pel que fa a la valoració dels cinc grans líders espanyols, tots suspenen. En l’anterior baròmetre, només el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va aprovar, amb un ajustat 5,1, però la situació de bloqueig i la falta d’avenços en la negociació també han tingut efecte en la seva nota, que baixa fins al 4,8, per sota de l’aprovat. De fet, l’únic líder que millora la nota és Pablo Casado, que tot i així té un suspens -un 3,4- i empata amb Pablo Iglesias, que perd quatre dècimes. Albert Rivera passa d’un 4 a un 3,8, i Santiago Abascal continua sent el més mal valorat, amb un 2,6, igual que fa un mes.

Possibles comicis

El sondeig del juny és especialment rellevant tenint en compte el context polític, amb els partits començant a preparar l’eventualitat d’una repetició electoral per la falta d’acords aparents per formar govern. En cas que no hi hagués una investidura exitosa abans del 23 de setembre, els comicis serien el 10 de novembre, encara a quatre mesos vista. Alguns assessors de Sánchez l’insten a resistir l’embat de Podem, encara que això suposi anar a eleccions, i branden enquestes com la que va publicar ahir el CIS per justificar que els socialistes tindrien una posició de domini molt més destacada després d’aquesta eventual cita amb les urnes.

ERC guanyaria a Catalunya

En la batalla catalana, ERC continuaria desmarcant-se com a guanyadora, amb un 3,9% dels suports a tot l’Estat. L’enquesta, però, no detalla quin suport tindria el PSC ni les candidatures de Cs i el PP a nivell autonòmic, cosa que impossibilita la comparació. Sigui com sigui, els republicans perden una dècima respecte a l’anterior baròmetre, però augmenten la distància amb els comuns, que es deixen mig punt i cauen fins al 2,5% de suports. JxCat, per la seva banda, es manté en l’1,2% dels vots a tot l’Estat.

stats