Política 14/06/2013

El fiscal conclou que Convergència va rebre 6,6 milions d'euros en comissions il·legals a través del Palau

Anticorrupció considera que el partit i Ferrovial van arribar a un acord "criminal" per adjudicar obra pública a canvi de diners

Ara
1 min
L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet l'octubre de l'any 2009, quan va anar a declarar per l'espoli de la institució.

BarcelonaNova clau de volta en el cas Palau i les presumptes vinculacions de les activitats de Fèlix Millet amb el finançament il·legal de CDC. Segons un escrit remès al jutge per part del fiscal anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, hi ha "prous indicis" per provar que el partit que dirigeix Artur Mas es va finançar de forma irregular a través del Palau de la Música. Va existir, segons el fiscal, una trama de comissions "il·lícites" que es van pagar a "persones amb prou ascendència política per influir de manera determinant en organismes competents per adjudicar obres públiques d'envergadura".

El total de comissions il·lícites que va "satisfer Ferrovial", i que es van fer arribar a "l'òrbita de CDC", ascendeix a 6,6 milions d'euros. Ferrovial pagava un 4% en comissions de les obres que li adjudicaven, que es repartia entre CDC (2,5%) i els exresponsables del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull.

Sánchez Ulled considera provat que la constructora Ferrovial va pagar comissions a CDC a canvi de l'adjudicació d'obres com la Ciutat de la Justícia i la línia 9 del metro a finals dels governs de Jordi Pujol. En aquests pagaments, presumptament, Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, van actuar com a intermediaris.

Segons explica el fiscal, la constructora va fer "quantiosos pagaments" amb l'única finalitat de "garantir-se una quantitat rellevant d'adjudicacions públiques" d'organismes governats per càrrecs de Convergència. Pedro Buenaventura i Juan Elizaga haurien fet pagaments "a esquenes de l'accionariat" i "abusant" de les seves facultats directives per mirar de tenir una "relació privilegiada" amb CDC.

stats