Política 07/08/2013

Els sindicats i la patronal rebutgen la reforma salarial de l'FMI

CCOO, UGT i CEOE defensen el seu pacte, que limita les pujades salarials al 0,6% el 2013

Efe
1 min
Ignacio Fernández Toxo és el secretari general de CCOO i, amb Cándido Méndez, està liderant l'oposició a la reforma laboral.

MadridEls sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE han anunciat aquest dijous que no rebaixaran els salaris un 10%, tal com van proposar el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Europea (CE), i han confirmat que continuaran aplicant el pacte de moderació salarial, el Segon acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC), 2012-2014.

El pacte, que van signar la patronal i els sindicats el gener de l'any passat, limita les pujades salarials al 0,5% el 2012 i al 0,6% el 2013.

En el cas que l'increment del PIB a preus constants sigui inferior el 2013, per al 2014 estableixen un augment del 0,6%. Si l'economia, en canvi, creixés entre l'1% i el 2% la pujada dels salaris no superaria l'1%.

Els sindicats han mostrat el seu rebuig a les suggerències de l'FMI i la CE perquè consideren que agreujarien la situació econòmica i empobririen encara més els ciutadans.

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, ha insistit que els salaris, si es descompta la inflació, han caigut 6,3 punts des del 2010. A més, ha assegurat que els empresaris no estan complint l'AENC, ja que, tot i augmentar un 2,2% els seus beneficis, les rendes dels treballadors van disminuir un 5,4% el 2012.

El govern espanyol s'ha sumat a la postura d'UGT, CCOO i CEOE i ha defensat l'eficàcia d'aquest pacte per recuperar la competitivitat, segons han assenyalat fonts del ministeri d'Ocupació.

stats