Política 16/07/2019

Buch al·lega que "molta gent" tenia les claus dels col·legis electorals de l'1-O

El conseller declara al TSJC, on està sent investigat pel seu rol com a alcalde de Premià de Mar en el referèndum d'independència

Núria Orriols / Pau Esparch
3 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, acompanyat del president Torra i el vicepresident Aragonès

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha declarat aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la cessió de locals l'1-O. La sala civil i penal del TSJC l'ha tornat a citar com a investigat per desobediència i prevaricació pel seu rol com a alcalde de Premià de Mar en el referèndum d'independència. Buch, que ha declarat durant uns 25 minuts, ha respost totes les preguntes del jutge i la Fiscalia. El conseller ha al·legat que "molta gent" tenia les claus dels col·legis electorals de l'1-O del seu municipi i ha recordat que s'ha aportat un escrit de la secretària de l'Ajuntament de Premià que certifica que ell no va fer "cap resolució o acord encaminat a facilitar l'obertura dels locals".

El magistrat que porta aquesta causa va arxivar, al gener, la investigació per desobediència contra Buch i contra l'aleshores alcaldessa de Vilanova i la Geltrú Neus Lloveras, pel seu paper durant l'1-O com a màxims representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), respectivament. Va valorar que cap de les accions de Buch i Lloveras presentava "les característiques d'un delicte de desobediència greu". Tot i això, la Fiscalia va recórrer l'arxivament perquè el jutge no s'havia pronunciat sobre el fet que Buch, com a alcalde, havia firmat un decret el 7 de setembre del 2017 en què mostrava el seu suport a l'1-O i que havia ofert locals que podien ser utilitzats com a centres de votació.

El TSJC va reconèixer la petició de la Fiscalia i va reobrir la causa, motiu pel qual Buch ha declarat avui. En aquesta ocasió el conseller estava citat com a investigat no només pel delicte de desobediència sinó també pel de prevaricació. Després de la declaració, Buch ha explicat que, "com tants alcaldes i alcaldesses de Catalunya", ell també va donar "suport polític" al referèndum d'independència com a alcalde de Premià. Malgrat tot, ha assegurat que no va donar "cap tipus d'ordre" d'obrir els col·legis electorals, tal com ha acreditat amb l'escrit de la secretària de l'Ajuntament. També la Policia Local de Premià de Mar va respondre per escrit a la Fiscalia que "no hi ha una clau única" per obrir els locals del municipi on es va celebrar l'1-O.

Fonts presents a la declaració han atribuït el decret del 7 de setembre del 2017 a l'escrit que van fer diversos alcaldes quan van donar suport al referèndum d'independència, abans de ser suspès pel Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Buch ha manifestat que espera que, com ja ha passat amb la majoria dels alcaldes, s'arxivi la investigació contra ell per l'1-O. També s'ha mostrat "tranquil" i ha expressat que no se'n "penedeix", i ha afegit que li sap greu "tenir amics a la presó".

El Govern dona suport al conseller

Buch ha arribat a dos quarts de deu del matí al passeig Lluís Companys després de participar en el consell executiu, que s'ha reunit de forma extraordinària a dos quarts de nou del matí. Així, els consellers han acompanyat el responsable d'Interior en la caminada fins al Palau de Justícia de Barcelona, que acull el TSJC, on estava citat a les deu del matí. Buch ha arribat a l'edifici, doncs, al costat del president de la Generalitat, Quim Torra; del vicepresident, Pere Aragonès, i de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.

El Govern acompanya Buch a declarar al TSJC

En declaracions als mitjans, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha expressat el suport al conseller Buch. "En aquest país, fer el que dius al programa electoral et pot portar als tribunals", ha assegurat Pujol, que ha afegit que la declaració d'avui és un acte de "repressió" de l'Estat i un "intent de fer por".

stats