Política 22/10/2019

El president demana investigar els Mossos però Buch fa costat al cos

El cap de l’executiu insta el conseller a depurar responsabilitats

Pau Esparch / Núria Orriols
3 min
El conseller d’Interior, Miquel Buch, arribant ahir a la reunió setmanal del Govern al Palau de la Generalitat.

BarcelonaAlgunes imatges de les polèmiques actuacions dels Mossos d’Esquadra de la setmana passada han obert el debat de quina resposta hi ha de donar del departament d’Interior i el mateix cos. El conseller d’Interior, Miquel Buch, no ha parat de repetir que es revisarien les intervencions que ha fet la policia catalana, però el president de la Generalitat, Quim Torra, ahir va anar més enllà i va traslladar al responsable de la policia que s’han de “depurar responsabilitats”. En una compareixença extraordinària després de la reunió del consell executiu, el president va explicar que havia demanat a Buch que iniciés “totes les investigacions internes” que siguin necessàries per veure si hi ha actuacions de la policia catalana durant l’última setmana de protestes que no s’han ajustat als protocols. També va proposar fer una comissió d’investigació al Parlament, amb la col·laboració del Síndic de Greuges, que ja ha anunciat que està recopilant informació tant de la Generalitat com del ministeri de l’Interior -en aquest cas sense èxit- per elaborar un informe.

Fonts de l’entorn del president expliquen que els últims dies s’ha insistit a Buch sobre la necessitat d’expedientar els agents que hagin comès excessos en les actuacions. “Hi ha hagut molts moviments”, constaten altres fonts governamentals, que expliquen que dins de JxCat i també d’ERC es va pressionar en aquest sentit durant el cap de setmana. Els membres del Govern amb més tradició política i de partit, però, tanquen files amb Buch.

L’opinió del president i de bona part dels independents de JxCat contrasta amb la que ahir mateix va esgrimir el conseller d’Interior en la compareixença al departament. Buch va tornar a defensar que els Mossos “han estat a l’altura” els últims vuit dies i que “ho continuaran estant”. Segons ell, ara s’estan recopilant imatges de les actuacions de fa una setmana i després “es podran prendre decisions”. Va assenyalar, a més, que en els vídeos a les xarxes socials només es veu “la part final” de l’actuació i no la inicial.

El conseller, que va assegurar que “no li pertoca” posar nota a les intervencions de la policia, va insistir que el cos “vetllarà per corregir” qualsevol actuació en cas que “no s’hagi ajustat als protocols”. “Si un agent no s’hi ha ajustat, hi ha les mesures per reconduir-ho”, va apuntar Buch, que va demanar “confiança” en els Mossos. També va donar “per descomptada” la confiança del Govern en el cos, encara que poc després Torra reclamés “responsabilitats”. Avui està previst que el conseller d’Interior se sotmeti a les preguntes del Parlament sobre el dispositiu policial.

Esperar la fi del dispositiu

Al seu torn, el director polític dels Mossos, Pere Ferrer, va explicar que, des de dilluns de la setmana passada, la divisió d’afers interns (DAI) de la policia recull “tota la documentació que pugui ser rellevant”. Ferrer, que no va precisar quant pot durar aquesta recopilació d’imatges, va admetre que encara no s’ha obert cap expedient d’informació reservada -el conseller havia assegurat abans que no li constava-. Fonts dels Mossos van dir que no es preveu donar més detalls sobre aquesta qüestió fins que hagi acabat el dispositiu policial per les manifestacions contra la sentència del Procés. Per això Buch no es va comprometre a anunciar el recorregut de la investigació interna: “M’ajustaré al que manen el Parlament i la legislació”, va afegir, tot i que el dia abans havia subratllat que serien dades que es “farien públiques”. En un col·lectiu de 17.000 persones -la plantilla dels Mossos- hi pot haver “errors” que s’han de “corregir si és que hi són”, va reconèixer Buch. Pel que fa a les eines que utilitzen els antiavalots, el conseller va evitar valorar si s’ha de fer algun canvi, com havien reclamat alguns sindicats. També va celebrar que, per segona nit i per tercer dia consecutiu, no s’havien produït “incidents”.

Investigació per malversació

Sobre la investigació a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per presumpta malversació de fons -dilluns la Policia Nacional va escorcollar la seu durant tot el dia-, Buch va mostrar “plena confiança” tant en els treballadors com en la correcta gestió dels recursos de l’entitat, a més dels processos de contractació i de tot “el que es feia en aquella casa”. Per al conseller, que no està investigat tot i haver presidit l’entitat, les diligències del jutge acabaran en “no res”.

stats