Política 24/04/2018

L’Eurocambra enviarà una carta a la Generalitat per preguntar si hi ha "discriminació lingüística" a Catalunya

La Comissió Europea no vol entrar en el tema i argumenta que es tracta d'un afer intern d'Espanya

Esther Herrera
1 min
Els peticionaris Carlos Silva i Ana Losada (als costats). Al mig de tots dos l'eurodiputada Beatriz Becerra

Brussel·lesRepresentants de dues organitzacions vinculades a l’entitat unionista Societat Civil Catalana han portat davant de la comissió de peticions del Parlament Europeu el que consideren “la discriminació” que pateixen els castellanoparlants a Catalunya. La institució ha decidit que enviarà una carta a la Generalitat per preguntar sobre la qüestió i recordar les sentències del Tribunal Suprem i del TSJC que instaven l’escola catalana a impartir en castellà un 25% de la matèria als centres educatius on hi hagi alumnes que ho demanin.

La petició prové d’Impulso Ciudadano i de l’entitat Asamblea por una Escuela Bilingüe. La presidenta d’aquesta última associació, Ana Losada, explica que la seva organització intenta ser la veu “de molts pares castellanoparlants” que consideren que els seus “drets lingüístics estan sent vulnerats” perquè, segons ells, l’actual model d'immersió lingüística “arracona la llengua castellana”. Losada subratlla la repercussió que té el sistema educatiu català en els nens “amb necessitats especials” o en els escolars procedents d’altres zones d’Espanya, que es veuen “obligats” a estudiar “només en català” –excepte les assignatures de castellà i anglès–, cosa que segons aquesta entitat provoca “fracàs escolar” en molts casos.

Impulso Ciudadano ha denunciat també la “discriminació” en l’àmbit del consum. Segons ells, hi ha “persecució per part de la policia” dels propietaris de negocis amb rètols en castellà. Amb tot, la Comissió Europea, que estava present avui en la presentació de les denúncies a l’Eurocambra, ha tancat la porta a analitzar amb profunditat les acusacions, ja que, com ha recordat, les qüestions lingüístiques són competència exclusivament nacional: és a dir, són un afer intern d'Espanya.

stats