Política 02/06/2013

El principal 'think tank' de Brussel·les proposa que Catalunya i Espanya nomenin "un mediador internacional"

El Centre for European Policy Studies creu que si Madrid hi estigués d'acord, "la sortida i reentrada" d'una Catalunya independent a la UE es podria fer "per la via ràpida", amb una simple cimera

Acn
2 min
El cap d'estudis de Política Internacional del Centre for European Policy Studies (CEPS), Steven Blockmans / ACN

Brussel·lesEl principal 'think tank' de Brussel·les, el Centre for European Policy Studies (CEPS), proposa que Catalunya i Espanya nomenin un "mediador o conciliador extern". En una entrevista a l'ACN, el seu cap d'estudis de política internacional, Steven Blockmans, defensa que "la UE o l'ONU podrien jugar aquest rol", però avisa que abans "ambdues parts haurien d'acceptar-ho voluntàriament".

Blockmans assegura que la consulta i la possibilitat que Catalunya o Escòcia s'independitzin "s'està debatent" i "surt sovint" a Brussel·les, tot i que "la Comissió Europea no reconeixerà oficialment que s'està preparant" per a aquest escenari.

Blockmans recomana al govern català que si veu "impossible negociar" amb l'espanyol la celebració de la consulta o l'endemà d'una eventual secessió, "almenys l'intenti convèncer per convidar la UE a fer de mediadora" i mirar de superar així el "bloqueig polític".

L'investigador sènior del CEPS –que també és professor de les universitats d'Amsterdam i Lovaina– assegura que si Madrid hi estigués d'acord, "la sortida i reentrada" d'una Catalunya independent a la UE es podria fer "per la via ràpida" i "n'hi hauria prou amb una cimera" a Brussel·les, amb "una simple reunió", per prendre la "decisió política".

"Lògicament, Catalunya ja compleix tots els requisits per formar-ne part, el respecte dels drets humans, les llibertats fonamentals i l'estat de dret i tota la legislació de la UE", recorda Blockmans. Però alhora alerta que sense acord, el govern espanyol podria vetar l'Estat català a la UE.

La legislació europea "no diu res sobre la secessió de part d'un estat membre", però "en dret internacional, la regla bàsica és que la independència és il·legal si no hi ha un acord entre les parts", avisa Blockmans. "Òbviament, això tindria un cost molt alt per als catalans i les empreses: es tornarien a aixecar fronteres i es tallaria la lliure circulació de persones, béns i capitals", alerta l'investigador flamenc del CEPS.

Però per Blockmans, aquest escenari "seria inacceptable", i defensa que Catalunya i Espanya haurien de negociar "un acord de transició" perquè els catalans no perdessin tots els drets i deures que ara tenen com a ciutadans europeus. "Però si hi ha bloqueig polític d'un sol estat membre, com que es requereix unanimitat, no hi podria haver aquest acord transitori", avisa.

L'investigador reconeix que "la UE té raons per evitar aquesta situació", però avisa que "la principal interessada és Catalunya". Per això, aconsella a la Generalitat que vagi pensant a proposar un "mediador o conciliador extern".

Fundat l'any 1983, el CEPS és el 'think tank' més influent de la capital comunitària i "el fòrum de debat líder en afers europeus". Dirigit per l'economista alemany Daniel Gros, té un pressupost de 6,7 milions d'euros anuals i hi treballen una trentena d'investigadors procedents de 21 països diferents.

stats