Política 18/12/2017

Borrell, sobre l'argumentari independentista: "Demostra un nivell de comprensió intel·lectual extraordinàriament baix"

Assegura que, a excepció de l'extrema dreta, el discurs de Puigdemont genera "rebuig" a Europa

Marc Toro
2 min
Josep Borrell al míting del PSC a l'Hospitalet de Llobregat

BarcelonaHa avisat que no volia que se'l malinterpretés, però l'ha deixat anar. L'exministre socialista Josep Borrell ha afirmat aquest dilluns que els arguments que es donen a favor de la independència "demostren un nivell de comprensió intel·lectual del problema extraordinàriament baix". En acte de campanya sobre Europa a la seu del PSC de Barcelona, Borrell ha definit la idea que "Catalunya continuaria sent membre UE" encara que s'independitzés com "un dels grans mites del nacionalisme", i ha sentenciat:"Està claríssim perquè ja hem fet prova dels fets: ja sabem que les independències porten a l'exclusió de la UE".

El també expresident del Parlament Europeu s'ha burlat d'un Puigdemont "despistat" a Brussel·les en veure que Europa no l'ha rebut amb "els braços oberts": "És com quan el novio o la novia el deixa i descobreix que no era tan guapo", ha dit, i ha afegit que "els únics que l'han rebut amb els braços oberts són els partits de l'extrema dreta de Bèlgica". Borrell ha assegurat que el discurs independentista provoca un "rebuig estructural" a Europa perquè va contra la "raó de ser" del projecte europeu.

La imatge d'Espanya, ha admès Borrell, va quedar "molt malament" després de l'1-O perquè veure la imatge d'una senyora sagnant perquè volia votar és "molt poderosa" i "impossible" de combatre amb "arguments constitucionals". Però ha afegit que el discurs posterior de Puigdemont posa en evidència que "l'independentisme català no és tan europeista com deia".

Una acció exterior coordinada amb Espanya

El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, en canvi, ha promès que la posició dels socialistes al capdavant de la Generalitat "no serà la d'espectadors" a Europa, sinó "la de militants compromesos" que volen "més integració social i política" i l'impuls d'"una agenda progressista". A tall d'exemple, s'ha posicionat en contra que la UE reconegui Jerusalem com a capital d'Israel: "Diem no. Volem pau, llibertat i convivència entre els pobles".

Iceta ha assegurat que caldrà "revisar el tiberi que s'han fotut" els independentistes en matèria d'acció exterior, i ha apostat per "desplegar de veritat la llei d'acció exterior i de relacions amb la UE". Així mateix s'ha compromès a actuar de manera coordinada amb Espanya en aquest àmbit: "No ens barallarem, cooperarem", ha dit.

L'eurodiputat socialista Javi López, que també ha intervingut a l'acte, ha insistit just abans en la necessitat de "canviar el rumb" que tant reivindica Iceta en aquesta campanya, però ha afegit que aquest canvi també ha de ser per posar "rumb a Europa". "Volem passar de ser un problema a Europa a aportar solucions", ha afirmat, tot afegint que els socialistes representen "com ningú" el "catalanisme que sempre ha volgut tenir com a darrer destí Europa". "La nostra papereta és la papereta europeista", ha conclòs, i ha deixat clar que els socialistes a Europa "no estan sols" i que tenen "aliats".

stats