Política 11/02/2019

Borrell exigeix al Govern la fi de la "propaganda" contra l'Estat si vol reprendre el diàleg

El ministre d'Exteriors repta Pablo Casado a actuar jurídicament contra Sánchez per alta traïció

Marc Toro
2 min
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, aquest dilluns a Barcelona

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha supeditat aquest dilluns la continuïtat del diàleg amb Catalunya a la fi de la "propaganda" del Govern contra l'Estat: "Per tornar a parlar amb els independentistes s'ha de començar exigint-los que acabin amb aquesta campanya que denigra les institucions polítiques i judicials espanyoles", ha dit en declaracions als mitjans a Barcelona.

El ministre participa avui en dos actes a la capital catalana: un col·loqui al centre d'estudis CEI International Affairs i un seminari de la Unió per la Mediterrània (UpM). A les portes del primer ha carregat contra els intents de la Generalitat d'"internacionalitzar el conflicte" i ha admès que el seu ministeri dedica grans esforços a combatre el relat de l'executiu català al món: "Em passo la meitat del temps amb les meves ambaixades fent-hi front", ha dit.

Borrell, que també ha criticat que el Govern busqui mediació internacional en el diàleg amb l'Estat, ha negat rotundament que la Moncloa s'hagués plantejat aquesta possibilitat. En aquest sentit ha remarcat que més enllà de la "conveniència" de la figura d'un relator per facilitar el diàleg entre partits, en cap cas s'ha pretès "posar en en peu d'igualtat" el govern d'Espanya i la Generalitat. El ministre ha deixat clar, com ja havia fet a Twitter poc abans, que "no es pot dir que intentar organitzar un diàleg entre partits sobre Catalunya és la cosa més greu que ha passat a Espanya des del cop d'estat de Tejero", en referència a les paraules del líder del PP, Pablo Casado.

Amb tot, ha reptat el popular a actuar jurídicament contra el president espanyol si considera que ha comès "alta traïció": "Si el senyor Casado creu que hi ha hagut una alta traïció [...], l'article 102 de la Constitució diu què s'ha de fer". Aquest article estableix que la responsabilitat penal per alta traïció del president del govern espanyol o els ministres ha de ser plantejada per iniciativa d'una quarta part dels membres del Congrés i aprovada amb la majoria absoluta de la cambra.

Borrell ha dit que la manifestació de la triple dreta d'aquest diumenge va ser "molt menor del que s'esperava" i ha fet una crida a combatre "l'exageració verbal i la crispació": "Cal evitar que la divisió a la societat catalana es traslladi a la resta d'Espanya", ha reblat. Convençut que s'està "jugant amb foc", ha demanat que el debat polític es regeixi per "l'equanimitat" i el "respecte" i no pels "tremendismes".

Sobre els pressupostos de l'Estat, i després que fa unes setmanes es mostrés convençut que els independentistes acabarien aprovant-los, Borrell ha hagut d'admetre que es va equivocar: "Crec que he perdut l'aposta, què hi farem!", s'ha limitat a dir.

stats