Política 17/09/2019

Borrell bloqueja un projecte de la Generalitat del corredor 5G del Mediterrani

El ministre exigeix al Govern que es refereixi a Catalunya com a 'regió' i li retreu que no té competències

Ara
2 min
Borrell renuncia a l'acta d'eurodiputat per continuar com a ministre d'Exteriors

BarcelonaEl conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha bloquejat el projecte del corredor 5G del Mediterrani engegat conjuntament per la Generalitat i la regió d'Occitània. El secretari general José María Muriel Palomina, que depèn del ministeri de Borrell, ha exigit per carta a la conselleria que es refereixi a Espanya com a 'regne d'Espanya', a Catalunya com a 'regió' i no com a 'país' i a la conselleria de Polítiques Digitals i Administració com a 'departament' i no com a 'ministeri'. A més, també ha retret a la Generalitat que no té competències per tirar endavant un projecte com aquest.

"Ni mengen, ni ens deixen menjar", ha protestat Puigneró, que ha explicat que ell i el vicepresident de la regió d'Occitània ja tenien els vols comprats per anar a Bucarest a signar les subvencions del fons europeu, que rondaven els 8 o 9 milions d'euros, quan el ministeri d'Exteriors va trucar a la Comissió Europea amb l'objectiu de bloquejar la iniciativa de la conselleria de Polítiques Digitals. "El govern d'Espanya té la intenció clara de bloquejar-nos. Espanya i progrés i avantguarda és un oxímoron", ha dit el conseller.

Tot i això, Puigneró s'ha mostrat optimista sobre el recorregut del projecte i ja ha avançat que estan treballant amb altres vies per acabar-lo executant. Encara que no ha concretat res més sobre les alternatives que estan estudiant, ha assegurat que la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, no havia posat cap obstacle al projecte i que només hi ha posat inconvenients el ministeri d'Exteriors. "Una obsessió més de Borrell", ha lamentat Puigneró.

El conseller també ha remarcat la importància de la indústria automobilística per a Catalunya i ha destacat que el corredor 5G del Mediterrani permet al país seguir sent punter en aquest sector, que ara ha de "comptar amb el valor afegit que són les noves tecnologies". També ha recordat que a l'AP-7, a l'altura de Girona Oest i Girona Sud, ja s'estan fent proves amb cotxes i camions autònoms connectats en el marc d'aquest projecte europeu, que han engegat conjuntament la Generalitat i la regió d'Occitània.

stats