Política 11/07/2018

Borrell demana a Bèlgica que defensi la immunitat de Llarena als seus tribunals

Contacta amb l’ambaixada belga a Madrid per contrarestar la demanda dels exiliats contra el jutge

Acn
2 min
Josep Borrell el dia que va anar  a declarar al judici.

MadridEl ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha enviat una petició a l’ambaixada de Bèlgica a Madrid perquè l’estat belga actuï en defensa de la "immunitat de jurisdicció d’Espanya" davant del tribunal belga que cursa la demanda civil que Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí van interposar en aquest país contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Borrell també s’ha posat en contacte amb l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica, Cecilia Yuste, perquè traslladi la mateixa petició al govern belga, segons han informat fonts del ministeri d’Exteriors.

Borrell ha fet aquestes gestions a petició del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CPGJ), Carlos Lesmes, que aquest dimarts li va enviar una carta –a ell i també a la ministra de Justícia, Dolores Delgado– en què li demanava que defensi a Bèlgica Llarena, que ha sigut citat el 4 de setembre per un jutge belga fruit de la demanda civil dels exmembres del govern català. A la seva carta, Lesmes considera "absolutament necessari i imprescindible" que duguin a terme "les actuacions corresponents per assegurar la integritat de l’acció de l’Estat" i "procedeixin davant la jurisdicció i les institucions del regne de Bèlgica", perquè a hores d’ara "les decisions que puguin arribar a adoptar els tribunals belgues són una incògnita".

En concret, Lesmes reclamava a Borrell que instés el govern belga a "comparèixer davant el tribunal" que porta la causa contra Llarena "en defensa de la immunitat de la jurisdicció d’Espanya i del jutge del Tribunal Suprem demandat". Segons Lesmes, "més enllà de la necessitat d’actuar per dispensar la deguda protecció dels servidors públics", han de tenir en compte que la demanda "posa en qüestió les institucions de l’estat espanyol i la mateixa correcció de l’Estat".

stats