Política 16/05/2018

Qui és Bob-Dogi? El cas del camioner romanès que ha servit de precedent en el rebuig a l'extradició

El nom ha sonat en diversos tuits fets per Gonzalo Boye, l'advocat de Comín i Serret

Ara
2 min
Puig, Comín i Serret atenent els mitjans després de la vista davant el jutge belga.

BarcelonaEl nom de Bob-Dogi ha ressonat amb força les últimes hores. La jurisprudència marcada pel cas que rep aquest nom al Tribunal Europeu de Justícia l'ha utilitzat la defensa de Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig com un precedent davant la fiscalia belga per evitar-ne l'extradició. Gonzalo Boye, advocat de Comín i Serret, fins i tot ha creat una etiqueta amb aquest nom en diversos tuits abans i després de la compareixença dels consellers davant la justícia belga aquest dimecres, que ha acabat rebutjant l'entrega dels polítics exiliats a Brussel·les esgrimint problemes de forma i errors en la documentació.

Però qui és Bob-Dogi? Es tracta d'un ciutadà romanès que el 2013 va atropellar i ferir greument un motociclista hongarès mentre conduïa un camió amb excés de velocitat. El van detenir a Romania, però la justícia hongaresa en reclamava l'extradició. Per això, Hongria va cursar una ordre de detenció europea, però ho va fer sense una ordre nacional d'arrest. Romania es va negar a entregar Bob-Dogi el 2015 i, un any després, el Tribunal Europeu de Justícia, a qui els tribunals hongaresos havien recorregut la decisió, va donar-li la raó. I és que, un cop avaluada la consulta, aquesta instància va establir la necessitat d'una ordre prèvia de detenció nacional per tal de fer efectiva l'ordre europea. "L'euroordre ha d'estar basada en una ordre d'arrest nacional", va sentenciar el TJUE el 2016. La justícia romanesa, per tant, no havia de dur a terme l'extradició de Bob-Dogi.

En absència d'una ordre nacional de detenció a Espanya en la documentació entregada per Pablo Llarena, el fiscal belga ha trobat en la jurisprudència creada pel cas Bob-Dogi un precedent, ja que el jutge espanyol no va emetre una nova ordre de detenció a Espanya sinó que va basar l’euroordre en la mateixa que havia enviat l'Audiència Nacional, i els delictes no es corresponen. Els advocats de Carles Puigdemont tornaran ara a recuperar aquest nom davant la justícia alemanya.

stats