Política 15/12/2018

Les bases de Bildu i el BNG aproven formar coalició amb ERC a les europees

L'objectiu és "reforçar el treball en comú de les nacions sense estat", diuen els abertzales

Ara
2 min
Les bases de Bildu i el BNG aproven formar coalició amb ERC a les europees

BarcelonaLes bases d'EH Bildu han decidit, per unanimitat, concórrer a les eleccions europees en coalició amb ERC i el BNG i, a més, "seguir negociant amb la resta de les forces sobiranistes i republicanes en aquesta mateixa direcció", segons ha explicat l'europarlamentari i candidat al Parlament Europeu en els comicis del maig Josu Juaristi. En una assemblea general que va tenir lloc divendres a la tarda a Sant Sebastià, les bases d'EH Bildu van acordar "un mandat que demana tancar, en el mínim espai de temps possible, un acord de coalició" amb ERC i el BNG i "també amb les forces sobiranistes d'Astúries, l'Aragó i les Canàries". L'europalamentari abertzale ha explicat quin és el seu objectiu: "Anar a Europa per reforçar llaços amb les forces progressistes europees i, molt especialment, la cooperació i el treball en comú de les nacions sense estat, de cara a Madrid i París, i de cara a Brussel·les, on el treball diplomàtic és la nostra funció principal".

Així mateix, les bases del BNG han aprovat avui concórrer en coalició amb ERC i EH Bildu a les eleccions europees de l'any vinent, segons ha anunciat la líder de la formació nacionalista gallega, Ana Pontón. En declaracions a un grup de periodistes al final del consell nacional en què s'ha aprovat la decisió, Pontón ha afirmat: "La millor manera de defensar els interessos de Galícia és anar en una coalició amb altres forces amb qui compartim criteris com el republicanisme, la defensa de Galícia com a nació sense estat i el dret dels pobles a decidir".

Pontón ha assegurat que aquestes són "les receptes que poden fer que aquest país avanci" i ha considerat que a Espanya hi ha una "involució democràtica" en què "es persegueixen idees i no s'accepta la pluralitat". La portaveu nacional del BNG ha destacat que la proposta d'aquestes "tres nacions sense estat" va tenir un "amplíssim suport per part de les bases", i el consell nacional, el màxim òrgan de la seva formació, "l'ha ratificat avui per unanimitat". Pontón ha anunciat que l'eurodiputada Ana Miranda, que ha anat a la reunió a la capital gallega, encapçalarà les llistes del BNG en aquesta coalició d'esquerres i de formacions nacionalistes gallega, catalana i basca per als comicis de l'any que ve per elegir els representants al Parlament Europeu.

Els tres partits es van reunir fa dues setmanes a Galícia per ultimar els detalls de la candidatura unitària amb què es presentaran a les eleccions europees després de mesos de reunions per organitzar la llista que encapçalarà Oriol Junqueras. "Les esquerres amb les esquerres i els altres amb els altres", va apuntar en una entrevista a la Cadena SER el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, cosa que certificava el no dels republicans a la proposta de Carles Puigdemont d'anar de segon de Junqueras a les eleccions europees i remarcava que les negociacions ja estaven molt avançades entre les tres formacions nacionalistes. El consell nacional dels republicans ha acordat avui gairebé per unanimitat fer-ho amb aquests dos partits també.

stats