Política 07/01/2020

MÉS per Mallorca: "És l'hora de complir amb les Balears"

El president del PP balear, Biel Company, assegura que comença "una època trista i negra"

Ara Balears
4 min
L'executiva de MÉS per Mallorca s'ha reunit aquest dimarts per valorar la investidura de Pedro Sánchez

PalmaL'executiva de MÉS per Mallorca ha valorat la investidura de Pedro Sánchez com una primera passa per acabar amb les conseqüències del bloqueig polític a les Balears. "És l'hora de la coherència i de complir amb les Balears per reparar el deute històric", ha manifestat el partit ecosobiranista aquest dimarts mitjançant un comunicat. "Ara s'obre una oportunitat d'avançar i reforçar el posicionament de l'agenda balear en l'àmbit estatal", ha afegit.

MÉS espera que la formació d'un nou govern permeti negociar uns nous pressupostos que acabin amb els comptes prorrogats del PP. Els ecosobiranistes han recordat l'acord amb Esquerra Republicana, que inclourà tres punts irrenunciables per les Balears: "la revisió del model de finançament –incloent-hi el desenvolupament del REB–, el conveni de mobilitat sostenible per implantar el tren de Llevant i el tramvia de Palma, a més del conveni per finançar infraestructures de depuració i abastiment d'aigua".

A més, els ecosobiranistes s'han compromès a "teixir més aliances amb l'ampli ventall de forces ecologistes, d'esquerres i sobiranistes que tenen representació en el Congrés dels diputats" per tal de portar a Madrid "les justes demandes de les Illes Balears".

Amb aquest nou escenari, MÉS confia que el nou govern espanyol "retiri totes les qüestions d'inconstitucionalitat presentades a lleis balears" i que "respecti la política lingüística" del Govern illenc.

L'executiva de MÉS també ha condemnat la campanya d'assetjament promoguda per la dreta per intimidar els diputats que havien anunciat el seu vot favorable en la investidura, així com les peticions de mobilització de l'exèrcit. "Aquesta crida a perpetrar un cop d'Estat no pot quedar impune".

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha celebrat la investidura de Sánchez com a nou president del govern espanyol i ha criticat l'actitud dels partits de la dreta durant les negociacions i la investidura. "Han demostrat que per a ells la democràcia és un instrument de control", ha dit. L'ecosobiranista ha destacat que finalment s'hagi pogut formar el govern que havien votat els ciutadans. "Les forces progressistes han arribat a un acord per formar un govern estable i és allò que la ciutadania havia decidit a les eleccions", ha afegit.

Ensenyat ha remarcat també la importància de tenir un govern ferm i deixar enrere la interinitat dels dirigents: "S'ha acabat la manca d'interlocutor", ha celebrat. L'ecosobiranista ha recordat que ara és el moment "d'aprovar uns pressupostos amb temes cabdals per a les Balears: tant el règim fiscal com les inversions i deixar enrere els que teníem actualment que foren aprovats amb Rajoy a la presidència".

En referència al paper de la dreta durant la investidura, que Ensenyat ha qualificat de "trist espectacle", l'ecosobiranista ha assegurat que "han demostrat que no creuen en la democràcia". Ensenyat ha acabat la seva intervenció remarcant que "tenim una oportunitat de fer les coses d'una altra manera".

De la Concha: "Avui és un dia històric"

La secretària general de Podem a les Balears ha destacat que aquest 7 de gener "és un dia històric i d'alegria per a molta gent" per la investidura de Pedro Sánchez i la formació d'un executiu de coalició. "És una bona notícia tenir un govern a Madrid tan proper al Govern balear", ha afegit.

Segons De la Concha, cal recordar que "és el primer govern de coalició des del retorn de la democràcia". La secretària general ha indicat que "la nova política necessita consensos, col·laboració, obertura de mires, generositat i pensar sempre en el bé comú".

A més, De la Concha ha comentat que aquest nou govern es transformarà en "millores reals" per als ciutadans de les Balears, com "la transició energètica, la lluita contra les cases d'apostes, la regulació dels preus del lloguer, la política agrària insular, un nou sistema de finançament autonòmic, la part fiscal del REB, les inversions estatals en depuradores, obres hidràuliques i la inversió estatal en tren, metro o tramvia".

Biel Company: "Estam davant el pitjor govern que es podia formar"

El president del PP balear, Biel Company, ha valorat la investidura de Sánchez com a president del govern espanyol. Tot i que ha reconegut que "s'ha consumat el que estava previst que passàs", el dirigent popular ha assegurat que "estam davant el pitjor govern que es podia formar" i ha remarcat que amb la victòria de Sánchez "comença una època trista i negra per a la governabilitat d'Espanya".

En referència al resultat de la votació, Company ha destacat que és "molt ajustat i condicionarà el govern amb vista al futur". "Viurem un govern de compartiments estancs, on cadascú mirarà només per ell i és molt clar que hi haurà moltes guspires", ha destacat el president de PP en referència a la coalició entre els partits que formaran govern.

Company ha lamentat el resultat que preveu l'enquesta del CIS i no se la creu.

Company també ha criticat els pactes de Sánchez, i ha fet referència a la frase de Montse Bassa durant el seu discurs, en el qual ha assegurat que "m'importa un rave la governabilitat d'Espanya". "Així són els socis de Sánchez", ha destacat el president del Partit Popular a les Illes Balears.

Durant les seves declaracions posteriors a l'elecció de Sánchez, Company ha assegurat que durant aquesta legislatura "tenim dos grans reptes, el territorial i l'econòmic, i amb aquest nou govern és molt mal de fer que els puguem superar".

Company ha acabat la seva intervenció criticant l'elecció de Sánchez de pactar amb ERC i ha remarcat que actualment al Congrés dels Diputats hi ha "dues posicions molt diferenciades: els constitucionalistes i el bloc de Pedro Sánchez amb els independentistes i populistes".

Ciutadans critica que no s'hagi parlat d'insularitat en tota la investidura

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp ha lamentat que "no s'hagi parlat de les Balears" ni s'hagi mencionat la insularitat durant el debat d'investidura en el Congrés. "Ens preocupa que no s'hagi parlat de les Balears, que no s'hagi parlat d'insularitat i que encara estiguin damunt la taula les nostres reivindicacions d'un finançament més just i més solidari".

La diputada autonòmica ha assenyalat que la coalició entre el PSOE i Podem no arriba "ni tan sols al 40% dels vots" en el Congrés i ha advertit que no es coneixen els detalls de l'acord.

stats