Política 17/03/2016

Iglesias reuneix els dirigents territorials per tancar files després del cessament del número 3

Les primeres espases del partit defensen haver fulminat Sergio Pascual i proven de mostrar unitat interna

Ara
3 min
Iglesias reuneix els dirigents territorials per tancar files després del cessament del número 3

BarcelonaPablo Iglesias reunirà aquest divendres els secretaris autonòmics de Podem per explicar el cessament del secretari d'organització, Sergio Pascual, i reflexionar sobre l'estratègia a seguir. La reunió, que segurament serà demà a la tarda a la seu de Podem, serà la primera presa de contacte per part del màxim dirigent del partit després de la crisi oberta a la direcció.

Iglesias intentarà que els líders autonòmics tanquin files amb la seva decisió de reorganitzar la cúpula, una decisió que ha generat cert malestar entre els sectors més propers al número 2 del partit, Íñigo Errejón. Errejón no acudirà a la reunió. La diputada de Catalunya Sí que es Pot i portaveu de Podem, Jessica Albiach, serà la representació del partit a nivell català.

En plena crisi interna, però, les primeres espases de Podem han tancat files amb el secretari general -davant el silenci del número dos, Iñigo Errejón-. La cofundadora del partit morat, Carolina Bescansa, ha tornat a defensar aquest dijous la decisió d'Iglesias i ha acusat el PSOE d'instigar la divisió a Podem per fer veure que dins la formació hi ha partidaris de facilitar la investidura de Pedro Sánchez.

"No hi ha ningú a la direcció política de Podem que doni suport a un govern PSOE-C's", ha dit Bescansa en una entrevista a RNE. "Hem nascut per canviar les coses", ha afegit, asseverant que el programa del partit morat no és compatible amb les propostes de C's. "Hi ha un interès clar des de fora de Podem en alimentar un debat de divisió interna o d'existència d'uns corrents enfront d'altres. Tots estem d'acord en el canvi polític real", ha considerat.

Bescansa ha instat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a replantejar la seva estratègia i apostar per un govern d'esquerres, ja que a parer seu no es pot intentar pactar amb la dreta i l'esquerra alhora. "El PSOE ha de decidir quin model de país té al cap. No es pot anar cap a un cantó i l'altre simultàniament", ha dit. En aquest sentit, ha dit que la reunió de Sánchez i Podem serà "al més aviat possible" i que espera una calendarització de les negociacions abans de Setmana Santa.

Crítiques a la gestió de Pascual

La dirigent de Podem ha defensat el cessament del secretari d'organització per la gestió que va fer de la crisi de la formació a Madrid i la dimissió en bloc de bona part de la direcció. En un moment, ha dit, "molt important" per Podem, ja que està immers en les negociacions per intentar forjar un govern d'esquerres. "És important que l'engranatge de Podem treballi per posar en marxa una alternativa real de canvi sense elements que distorsionin", ha dit Bescansa, admetent que s'han comès "errors" que han generat "soroll innecessari".

Qui també ha negat cap conflicte ideològic de fons a Podem és l'exsecretària general del partit a Catalunya, Gemma Ubasart, que ha atribuït la destitució de Pascual als problemes entre Iglesias i Errejón a la "gestió del dia a dia". Així ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, des d'on també ha remarcat que existeix un consens generalitzat al partit favorable a l'estratègia negociadora amb el PSOE.

Encara que només es porten cinc anys de diferència, Ubasart ha dit que la diferència d'edat entre Errejón i Iglesias pot ser un dels motius que explicarien les seves diferències. "La gent nascuda als 70 té una experiència política un xic diferent de la nascuda als 80", ha dit.

En Comú Podem creu que el conflicte intern no afecta les negociacions

Al seu torn, el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha descartat que el conflicte intern a Podem acabi afectant les negociacions de govern amb el PSOE, ja que l'obstacle real per arribar a un acord és Ciutadans. "Si el PSOE vol governar haurà de superar aquest handicap i obrir-se a una negociació real", ha explicat des de l'Hotel Evenia, on s'ha reunit amb representants de l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris (ACEDE). "Una cosa és un debat sobre com s'organitza una organització i una altra sobre com configurar un govern de canvi en aquest país", ha insistit.

stats