Política 04/06/2013

Bauzá evita reclamar el 'Fortuna', tot i votar-hi a favor

Diu que és cosa dels empresaris que el regalaren al rei

Ara Balears
2 min
El president Bauzá participà ahir a Madrid en la Mesa del Turisme, que reuneix una trentena de les principals empreses del sector.

Palma.El cap de l'Executiu autonòmic, José Ramón Bauzá, expressà ahir el seu respecte per la decisió que prengueren la setmana passada els empresaris que regalaren l'any 2000 el iot Fortuna al rei Joan Carles, una vegada que aquest ha optat per renunciar al seu ús. Malgrat que la decisió es va prendre amb el vot a favor del Govern, Bauzá insistí ahir a desvincular-se'n en públic i l'atribuí únicament als empresaris.

En una reunió dilluns, els patrons de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears (Fundatur) acordaren reclamar la devolució de l'embarcació, un cop que el rei ha renunciat a fer-ne ús. El Govern, que aportà 2,7 milions per a la compra del vaixell, també forma part del patronat de la Fundació que presideix Carmen Matutes, la filla de l'empresari i exministre eivissenc Abel Matutes. La decisió de reclamar que torni el Fortuna es prengué per unanimitat i, per tant, el representant del Govern en aquesta fundació, el director general de Ports i Aeroports, Antoni Deudero, també hi votà a favor. Els donants defensen que s'entregà el iot per a ús de la família reial i un pic que aquesta hi ha renunciat, el regal ha de tornar a l'origen.

"Els empresaris han manifestat la seva decisió. Nosaltres no podem fer res més que respectar-la i continuar fent feina per veure quin és el desenllaç del iot Fortuna ", afirmà Bauzá a Madrid, abans de participar en la Mesa del Turisme que, presidida per l'exministre Matutes, reuneix una trentena de les principals empreses turístiques de l'Estat, bona part de les quals instal·lades a les Illes Balears, segons informa Efe.

Bauzá no es va voler banyar quan li demanaren si la decisió era encertada. "Ni encertada ni equivocada", repetí. "És una decisió dels qui el construïren i hi aportaren els doblers", recalcà. "A partir d'aquí, s'ha de respectar". I sentencià que el seu Govern també "analitzarà i escoltarà l'opinió de Patrimoni Nacional".

Defensa del turisme

El president de l'Executiu destacà a Madrid que el turisme és el principal motor de la recuperació econòmica i que la col·laboració publicoprivada ha estat clau a Balears perquè hi hagi indicadors positius que apunten a la recuperació. En la reunió de la Mesa del Turisme, Bauzá insistí que "és la font més important per a la recuperació econòmica més immediata, tant a les Illes com a la resta d'Espanya".

Segons el cap de l'Executiu, s'han de fer reformes en aquesta activitat econòmica, com les que ha duit a terme el Govern, que ha actuat de catalitzador de la iniciativa privada. En aquest sentit, recordà la modificació de la Llei general turística. En la trobada, presentà les dades d'ocupació de Balears i es mostrà satisfet perquè l'Arxipèlag ha estat, durant sis mesos seguits, la comunitat que ha liderat la reducció de l'atur. Segons les dades del Govern, aquesta situació es mantindrà aquest mes.

Precisament per no perjudicar el sector turistic, una vegada que ja ha començat la temporada alta, el president justificà l'ajornament en la tramitació de la llei que ha de suposar l'aplicació dels tres nous imposts: el dels envasos de begudes, el dels cotxes de lloguer i el de grans superfícies comercials. El Govern anuncià ahir que els imposts s'ajornen fins després de la temporada.

stats