AMB LA M DE MADRID
Política 17/06/2013

Bauzá, aprengui a plorar

M. Eugènia Quetglas
2 min
Bauzá, aprengui a plorar

Ha arribat l'hora de plorar. No es tracte de fer llàstima ni res semblant però, vists els moviments que estan fent algunes comunitats, per ventura ha arribat l'hora de fer una mica de renou per part dels dirigents illencs. Sens dubte, el paper de les Illes a l'esdevenir de la política estatal no és el mateix que el que poden jugar Catalunya, Euskadi o Andalusia. Però, Extremadura? Quin és el pes dels extremenys en el PIB? Quants d'escons procedents d'allà posen en perill que surti endavant una llei en el Congrés o el Senat? La resposta en cada cas, amb tot el respecte del món, és "cap". Idò, si és així, si no és estratègicament rellevant per a la política estatal, per què cada dia ocupa més portades i està en boca de tots i no hi estan, en canvi, les Illes Balears?

El ministre d'Hisenda no sap què ha de fer.La resposta és senzilla, el president d'Extremadura, José Antonio Monago, com ho va fer en el seu moment l'històric dirigent socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, molesta més que una busca dins un ull als dirigents estatals dels seus respectius partits. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja no sap què ha de fer per aconseguir silenciar Monago i això, quan no hi ha doblers per finançar res, és més que complicat. I el pitjor és que cada vegada que sembla que pot tornar a respirar es troba amb una nova perla de l'extremeny. La darrera: la baixada d'imposts.

La Moncloa, entre l'espasa i la paret. ¿Com pot sortir el govern central a desacreditar-ho quan la baixada d'imposts era una promesa electoral del Partit Popular i més si ho fa en el tram de l'IRPF, on té competències la comunitat? No pot, i Monago se n'aprofita. Només va rebre una petita estirada d'orelles del ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, que -sense pèls a la llengua- li va recordar que si ha pogut anunciar una baixada de l'IRPF és perquè va rebre fa uns mesos la devolució de 240 milions d'euros per haver guanyat una sentència sobre un impost als dipòsits bancaris. És a dir, finament li venia a dir que anàs alerta perquè, per ventura, si fa una rebaixa fiscal enguany no aconseguirà quadrar els comptes com va fer el darrer exercici.

Sempre muts. El pitjor de tot és que el president de les Illes, José Ramón Bauzá, cada vegada que ve a Madrid quasi pareix que les Balears no tenen problemes econòmics. Pel que fa a la discussió sobre l'objectiu de dèficit a aconseguir per a enguany, no és gaire combatiu, perquè l'any passat Balears va quedar -com si fos poc- a "unes decimetes" -només va tancar 2012 una dècima per davall de Catalunya, que tant critica- i per a la resta, res de reivindicar inversions o millors connexions interilles i la Península. Només ha començat a reclamar una millora del sistema de finançament, però no gaire alt, per no molestar, com tampoc no ho feia en el seu moment Francesc Antich.

Protagonista dels escàndols. Des de fa anys, només es parla de les Illes per parlar de corrupció. Perdó, aquesta setmana també s'ha fet bugada sobre l'espionatge. Ni que sigui per silenciar aquestes coses, senyor Bauzá, aprengui a plorar.

stats