Política 01/02/2016

Batet (PSOE) veu "moltes línies d'acord" amb C's i Podem

La secretària d'Estudis i Programes dels socialistes assegura que Pedro Sánchez no demanarà al rei que li encarregui fer govern: "La responsabilitat és de Rajoy"

Núria Orriols
2 min
Meritxell Batet: “Parlar de reformes normalitzarà una situació que a Catalunya s’ha degradat”

BarcelonaContinua l'estira-i-arronsa a Espanya per investir un president del govern espanyol. El rei segueix aquest dilluns amb la ronda de contactes –avui es reunirà amb Albert Rivera de C's i Pablo Iglesias de Podem– per proposar un candidat a la Moncloa, però de moment les posicions es mantenen enrocades. El PP ja ha avisat que Mariano Rajoy declinarà presentar-se al debat d'investidura –no té suports per sortir elegit– i el PSOE no vol moure fitxa fins que l'actual president en funcions no se sotmeti a una votació o es retiri definitivament.

Així ho ha tornat a confirmar aquest dilluns la secretària d'Estudis i Programes dels socialistes, Meritxell Batet, que ja ha avisat que Pedro Sánchez no demanarà al rei que li encarregui formar govern. "La responsabilitat és de Rajoy", ha dit Batet en una entrevista a Catalunya Ràdio, a qui ha criticat per "decidir no parlar amb ningú". Tot i que ha admès, també, que quan el popular va voler parlar amb Sánchez, el socialista li va dir que no. "No volem negociar res [amb el PP]", partit amb el qual la socialista ha assegurat que no hi ha possibilitat d'arribar a cap acord.

Amb qui sí que veu molts punts en comú Batet és amb Podem i C's. La dirigent, abonada a analitzar programes electorals, ha assegurat que des del punt de vista de les propostes "hi ha marge" per arribar a un pacte. Sense mullar-se més per uns que pels altres, la socialista veu coincidències amb la formació taronja en política europea i reformes institucionals, i amb Podem, en polítiques socials. Qualsevol acord que s'assoleixi, però, haurà de ser sotmès a la militància socialista.

Línies vermelles?

Malgrat que Meritxell Batet ha demanat als partits deixar de banda les posicions de màxims i no parlar de "línies vermelles", que a parer seu no ajuden en un escenari "complex", s'ha mostrat taxativa en la possibilitat d'un referèndum a Catalunya: "No podem enfrontar els ciutadans de Catalunya a una dicotomia entre el 'sí' i el 'no' [a la independència], no evidenciarem que hi ha fractura social". Així, ha rebutjat una consulta a Catalunya, substituint-la per una eventual votació sobre una reforma constitucional.

stats