CORRUPCIÓ
Política 15/06/2013

Bárcenas va guardar 47 milions d'euros en comptes de Suïssa

Les autoritats suïsses descobreixen 25 milions addicionals en una segona entitat

M.e.q.
3 min

Madrid.La xifra de la fortuna que Luis Bárcenas amagava a l'estranger puja com l'espuma. L'extresorer del PP va arribar a acumular 47 milions d'euros en comptes a Suïssa. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va rebre ahir l'ampliació de la comissió rogatòria que havia sol·licitat a Suïssa i en què es constata que Bárcenas va arribar a tenir fins a 25 milions d'euros en una entitat desconeguda fins ara: el banc Lombard Odier. Si a aquesta xifra s'hi sumen els 22 milions del Dresdner Bank -una xifra que ja va provocar tot un escàndol a l'opinió pública-, el total emmagatzemat per Bárcenas fora d'Espanya arriba als 47 milions d'euros. Exactament, 7.820 milions de les antigues pessetes.

Si es confirmen aquestes dades, també es ratificarà que Bárcenas va mentir en seu judicial, ja que són nou milions menys dels 38 milions d'euros que l'extresorer popular va confessar que tenia durant la seva declaració davant el jutge. Aquesta riquesa la va atribuir al seu ull per a les inversions en borsa, els rendiments dels negocis immobiliaris i el comerç d'obres d'art.

Ara aquests comptes milionaris surten a la llum gràcies a la nova documentació enviada per les autoritats suïsses a l'Audiència Nacional. A Lombard Odier, entre el 1999 i el 2013, el que va ser màxim responsable de les finances del PP hi va tenir tres comptes que es deien Novis, Sinequanon i Tesedul, que van rebre transferències d'altres comptes vinculats de Bárcenas que es deien Obispado, Ranke i d'una altra de la qual teòricament era titular la seva dona, Rosalía Iglesias.

L'any que Bárcenas va tenir més diners a Lombard Odier -segons les autoritats suïsses- va ser el 2007, quan es va arribar a registrar la xifra dels 25 milions d'euros. A l'acta del jutge hi apareix una nota textual del gestor del compte de Sinequanon, del 12 de febrer del 2009 (un dia després de la detenció del cap de Gürtel, Francisco Correa), en la qual s'informa que Bárcenas atorga poders a un testaferro, Iván Yáñez, sobre el compte "a la vista de la situació (dissensions en el si del PP)" i li demana que "transfereixi tots els actius de la seva dona, Rosa, sobre el compte d'Obispado".

Informe abans del 25 de juny

Amb aquest descobriment Ruz vol que la policia i l'Agència Tributària tinguin un informe en relació a aquests temes abans del dia 25 de juny i, per això, també crida a declarar l'apoderat de l'extresorer del PP, Iván Yáñez, el dia 27, el mateix dia que ho ha de fer el matrimoni Bárcenas. Abans de prendre'ls declaració, el jutge vol saber "titulars, apoderats i beneficiari últim" de tota mena de comptes i productes financers que hi ha en el mercat internacional.

Les coses també es compliquen per a l'expresident espanyol José María Aznar. Ahir, contra tot pronòstic, Ruz va preguntar a la Fiscalia Anticorrupció si Aznar ha de declarar com a testimoni en el cas Bárcenas, que ell investiga. Vol saber si hauria d'explicar si va rebre sobresous del PP i va autoritzar el pagament a l'exconseller navarrès Calixto Ayesa, com va declarar en seu judicial l'exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo.

Setge a Aznar

El jutge trasllada d'aquesta manera la sol·licitud feta per l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa (Adade) que, en la seva funció d'acusació popular, vol que Aznar aclareixi si les anotacions que consten en els papers de Bárcenas amb les sigles "JM" corresponen a sobresous. Segons els anomenats papers de Bárcenas , Aznar hauria rebut 782.695 euros entre el 1990 i el 1996.

Adade creu que la declaració d'Aznar és "necessària, útil, possible i rellevant" per aclarir els fets que s'estan investigant. Si finalment l'expresident espanyol no testifica, aquesta associació considera que "quedaran diverses preguntes sense resposta", tenint en compte el que han declarat els altres testimonis i el que es reflecteix en la suposada comptabilitat del PP.

Hores abans que es coneguessin les dues novetats judicials respecte al cas Bárcenas, el PP es va retratar com una autèntica víctima de la trama. El dirigent del PP Carlos Floriano va insinuar que amb el cas Bárcenas s'ha obert "una causa general" contra el seu partit en què es busquen proves que demostrin una premissa falsa. Floriano va arribar a pronosticar que "cap partit polític aguantaria decentment la lupa que té a sobre el PP", un partit que, segons ell "sempre, sempre, sempre s'ha finançat legalment".

Indirectament també va criticar la tasca del jutge Ruz. Va assegurar que "no es pot estar permanentment" obrint una via d'investigació "i com que no trobo res -va afegir irònicament- n'obro una altra". Floriano està convençut que es fa "amb l'ànim de dilatar el procediment i fer mal, com s'està fent, al PP", va sentenciar.

stats