Política 20/06/2019

Bárcenas vincula davant el jutge l'eliminació dels seus ordinadors amb l'operació Kitchen

L'assessor del PP defensa que estaven buits i que eren propietat del partit i no de l'extresorer

Germán Aranda
3 min
El magistrat rebutja la retransmissió d'imatges en directe del judici del cas dels ordinadors de Bárcenas

MadridDeclarava com a testimoni després d’haver retirat la demanda, però l’extresorer del PP en presó Luis Bárcenas s'ha ratificat aquest dijous davant el jutge Eduardo Muñoz en la seva versió que els dos ordinadors que van destrossar a cops de martell treballadors del PP a Gènova el maig de 2013 eren seus i contenien informació “complementària” i “que donaven suport” a “això que en diuen els meus papers”, en paraules d’ell mateix. I no només això: Bárcenas està convençut que aquesta destrucció de proves “hauria d’estar dins de l’operació Kitchen”, que investiga la sostracció de proves a Bárcenas per tal que no pogués demostrar l’existència d’una caixa B al PP, que va quedar demostrada amb la sentència del cas Gurtel que va condemnar al partit i a 29 persones per corrupció.

Pels temps que van suprimir els ordinadors, Bárcenas estava “massa ocupat”, va explicar ahir al jutjat 31 del penal de Madrid, en afrontar l’acusació contra ell mateix. “No tenia temps per això”, va dir sobre l’eliminació dels seus ordinadors, així com tampoc va recórrer el sobreseïment de la causa per robatori dels mateixos. “Si hagués sapigut de l’operació Kitchen, no hauria retirat la denúncia”, va matisar tanmateix ahir Bárcenas, que va citar “la contractació d’un fals capellà per segrestar-me”, entre les estratagemes del PP a la causa de l’operació Kitchen per esborrar el rastre de la trama corrupta.

Un cop va retirar Bárcenas la demanda, la causa contra el PP es manté per l’acusació popular d’Esquerra Unida, observatori DESC i altres entitats, malgrat la Fiscalia no veu indici de delictes. Al PP, tampoc. La que en el moment de la destrucció dels ordinadors era secretaria general del partit, María Dolores de Cospedal, va insistir, declarant també com a testimoni, en la línia del partit: “El que és transcendent és que els ordinadors eren del PP i que ningú abans havia demanat per ells”. Va reconèixer, això sí, que els ordinadors estaven al mateix magatzem on Bárcenas va tenir durant anys després de ser acomiadat les seves pertinències i va dir, de l’extresorer, “que té la mala costum de mentir”. Cospedal va ser la darrera en declarar en una sessió que va durar deu hores i que continuarà aquest divendres.

Els dos ordinadors, un antic Toshiba Libreto dels anys 90 i un de la marca Apple, tenien rebuts i factures de finançament irregular de campanyes segons Bárcenas i per això van ser suprimits. Els acusats defensen una versió oposada. L’assessor jurídic del PP, Alberto Durán, va assegurar des de la banqueta dels acusats que els ordinadors eren propietat del partit, que estaven “buits” i que van ser destruïts en compliment de la normativa de protecció de dades.

El fet que Bárcenas no tingués les factures dels ordinadors va ser un dels arguments en el qual va insistir el PP per acreditar que eren del partit. Però l’extresorer va assegurar que els populars tampoc han acreditat la propietat amb factures o proves. En aquest sentit, una de les lletrades de l’acusació va posar a un testimoni, Javier Barrero, que havia treballat en els serveis informàtics davant una contradicció:la factura presentada no coincidia amb la màquina que feia servir Bárcenas.

Durán va assegurar que la denuncia per l’eliminació d’arxius rellevants per part del partit és un “muntatge” de l’extresorer Luis Bárcenas, i que ho va fer “aconsellat pels seus advocats i algun periodista de renom”. L’eliminació de la informació dels ordinadors es va fer, segons ha declarat, en compliment de la llei de protecció de dades, malgrat que els ordinadors “estaven buits” i no contenien informació rellevant.

El responsable d’informàtica del PP José Manuel Moreno, també com a acusat per l’eliminació dels arxius, ha assegurat que quan ho va fer ni tan sols coneixia les investigacions pel cas Gürtel. Una “recerca cega” va mostrar que no hi havia res d’interès, però els ordinadors igualment van ser eliminats.

stats