Política 28/08/2013

La dona de Bárcenas no es presenta a l'Audiència Nacional

Rosalia Iglesias assegura que, tanmateix, presentarà la llista de béns embargables que li reclama el jutge del cas Gürtel

Efe
2 min

MadridLa dona de l'extresorer del PP Luis Bárcenas no ha acudit a l'Audiència Nacional perquè li notifiquessin l'embargament de béns per cobrir la fiança civil de 6 milions pel cas Gürtel. Rosalía Iglesias ha al·legat que aquest tràmit és innecessari i que presentarà la llista de béns embargables, tal com li reclama el jutge.

Segons fonts jurídiques, la defensa d'Iglesias va registrar ahir un escrit a l'Audiència Nacional avisant que no es presentaria al requeriment. En el mateix escrit també es comprometia a presentar l'esmentada llista en un període de tres dies.

El jutge de guàrdia, Santiago Pedraz, i el secretari judicial estan ara reunits per analitzar l'escrit i decidir si adopten alguna mesura referent a aquest fet.

Iglesias estava citada a les 9.00 hores al jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència, després que no pagués la fiança imposada pel jutge del cas Gúrtel, Pablo Ruz, el 31 de juliol.

En aquests casos, el magistrat estableix un primer termini perquè l'imputat pagui la fiança. Si no ho fa, inicia l'embargament i li requereix que assenyali els béns susceptibles de ser-ho. En cas que no els detalli, acudeix a la llista de propietats que consten als arxius de l'administració.

Ruz ja ha embargat els béns del seu marit al qual va imposar una fiança civil de 43,2 milions d'euros, entre els quals, la casa familiar al carrer Príncipe de Vergara de Madrid i els comptes bancaris que l'extresorer tenia en territori espanyol, en què disposava d'almenys 700.000 euros. També li va embargar una casa unifamiliar a Naut Aran (Vall d'Aran), propera a l'estació d'esquí de Baqueira Beret.

La Fiscalia Anticorrupció va demanar a Ruz que fixés la fiança civil d'Iglesias en 5.975.000 euros, després que l'acusació popular que exerceix l'associació Advocats Demòcrates d'Europa (Adade) reclamés una fiança de 3.058.984 euros.

El jutge va fer el càlcul de la fiança civil tenint en compte les quotes que va defraudar a Hisenda per IRPF en els exercicis 2002, 2003 i 2006 (4.068.785 euros), pel delicte de falsedat en document mercantil i estafa en grau de temptativa (63.000 euros), i pel de blanqueig (350.000 euros), als quals va afegir el terç legal que preveu la llei d'enjudiciament criminal.

El 2 de juliol, Ruz ja va ordenar el bloqueig dels comptes a nom de Bárcenas i la seva dona a Bankia i, deu dies després, va demanar a Caixabank que bloquegés cinc comptes de tots dos a través dels quals, suposadament, haurien pretès traspassar "operacions i saldos existents" a Bankia.

stats