Política 10/04/2014

Bárcenas assegura que Cascos sabia que hi havia una caixa B al PP

Ruz el torna a interrogar abans que acabi la fase d'instrucció del cas Gürtel per aclarir si es va quedar diners de la comptabilitat en negre

Efe
3 min
Javier Gómez de Liaño, advocat de Luis Bárcenas, a la seva arribada a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid).

MadridL'extresorer Luis Bárcenas ha assegurat davant el jutge Pablo Ruz que l'exsecretari general del PP Francisco Álvarez Cascos coneixia l'existència de la suposada caixa B de la formació, que va heretar del també extresorer Rosendo Naseiro quan va ser detingut el 1990 per presumpte finançament il·legal del partit.

Segons han informat fonts jurídiques en un recés de la compareixença de Bárcenas, que ha començat a les 11.00 hores, l'extresorer ha relatat que quan Naseiro li va lliurar les claus de la caixa amb vuit milions de pessetes al seu nom (la primera anotació que apareix en els anomenats papers de Bárcenas) va parlar amb Cascos i aquest li va dir que les guardés.

Sobre l'origen de la seva fortuna, que va arribar a ser de 48,2 milions d'euros, Bárcenas s'ha ratificat en la declaració que va prestar el passat 15 de juliol, i ha insistit que la va obtenir d'operacions comercials com la venda d'obres d'art, inversions en borsa i immobiliàries a l'Argentina i amb inversors uruguaians.

Bárcenas, vestit amb un vestit marró, camisa blava a ratlles blanques i corbata bordeus, continuava encara responent a les preguntes de Ruz, davant la presència de les fiscals del cas Gürtel, set acusacions i 17 advocats defensors quan hi ha hagut aquest recés passades les 13.00 hores.

Bárcenas ha arribat a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando d'Henares, a Madrid, a les 09.15 hores en un furgó de la Guàrdia Civil que l'ha traslladat des de la presó de Soto del Real, en la qual va ingressar el 27 de juny de l'any passat.

Desenes de càmeres l'esperaven a les portes del tribunal, on també avui, a les quatre de la tarda, està citada la seva dona, Rosalía Iglesias, imputada en la causa per delicte fiscal, estafa processal i blanqueig, i a la qual el jutge preguntarà sobre els 149.000 euros que van sortir de la caixa B del PP i que haurien pogut anar a parar a un compte al seu nom a Caja Madrid (ara Bankia) per pagar un pis.

Ruz ha citat Bárcenas perquè respongui als últims informes policials i de l'agència tributària abans que es tanqui la fase d'instrucció del cas Gürtel, que investiga les comissions que suposadament rebia de la trama liderada per Francisco Correa a canvi de contractes públics. Amb tot, Bárcenas també declararà per la peça de la suposada comptabilitat paral·lela del PP.

Per això, a San Fernando de Henares han acudit molts advocats de les defenses i acusacions de les dues peces, cosa que ha obligat a celebrar la compareixença en aquesta seu del tribunal, més àmplia que la situada al carrer Prim de Madrid.

És la cinquena vegada que Bárcenas compareix davant Ruz des que el desembre del 2012 es van descobrir els seus comptes a Suïssa, als quals, segons el jutge, va anar a parar part dels diners que suposadament es va apropiar de la caixa B del partit que ell controlava i que va anotar en folis manuscrits.

També és la segona vegada que compareix davant del jutge des del seu ingrés a la presó, ja que dies després, el passat 15 de juliol, va tornar a declarar i va reconèixer per primera vegada l'autoria dels anomenats 'papers de Bárcenas', que fins llavors havia negat.

La seva citació es produeix després d'una carta del mateix extresorer en què demanava a Ruz declarar, s'oferia a lliurar documents i reclamava per quarta vegada la seva llibertat, que el jutge va tornar a rebutjar.

Aquesta mateixa setmana, el jutge ha rebut dos informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia i en un d'ells no hi veu una correlació "temporal i quantitativa" amb caràcter "general" entre els apunts dels papers de Bárcenas i els ingressos que va fer l'extresorer del PP en els seus comptes a Suïssa.

La policia admet a més que desconeix "l'existència o inexistència d'una font d'ingressos amb prou capacitat per poder alimentar els comptes" que tenia Bárcenas a Suïssa.

En un altre informe, la UDEF afirma que el PP va pagar part de la reforma de la seva seu del carrer Gènova de Madrid amb fons procedents de la comptabilitat paral·lela que portava Bárcenas. Ruz l'interrogarà avui amb tota probabilitat sobre tots aquests temes.

stats