Política 07/10/2019

Les Balears suspenen en matèria de competitivitat a Europa

L’índex de la Comissió Europea situa les illes en el lloc 206 de 268 regions

Maria Llull
2 min
Les Illes Balears se situen a la zona baixa de l'índez europeu de competitivitat

Brussel·lesLa Comissió Europea ha fet públic aquest dilluns l’índex de competitivitat regional del 2019, el qual deixa en evidència la baixa capacitat competitiva de les Balears. Aquest estudi valora la situació d’un total de 268 regions, i les Illes n'ocupen el lloc 206, amb una nota de 37,33 sobre 100 –l’any 2016, les Balears ocupaven el lloc 200 de 263 regions.

Múrcia (posició 219), Castella - la Manxa (224), Andalusia (227), Canàries (229), Extremadura (241), Ceuta (245) i Melilla (261) són les regions que se situen per darrere de les Balears. Madrid és la regió millor situada i l’única que es col·loca entre les 100 primeres, amb el lloc 98.

A escala comunitària, la classificació està liderada per Estocolm, seguida de Londres. En la zona baixa de la taula es troben els països bàltics, els de l’est del continent i els de l’àrea mediterrània.

El sud d'Europa destaca per la baixa competitivitat

L’índex valora un total d'11 aspectes, i les Illes només superen la prova en matèria de salut, amb una valoració de 0,53 sobre 0. L’educació és una altra àrea que l’informe ha tingut en compte, i aquí queden paleses les mancances que hi ha a les Illes pel que fa a l’educació superior, amb una nota de -1,32 sobre 0.

A més, l’informe també posa sobre la taula que encara queda un llarg camí per recórrer en l’apartat d’innovació (-0,93 sobre 0), malgrat que l’índex sí que valora la preparació tecnològica de les Illes (0,18). L’estabilitat econòmica és una altre aspecte que rep una valoració negativa a l’estudi de la Comissió (-0,58).

Segons ha explicat el director general per la Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, Marc Lemaître, les dades d’aquest índex seran importants a l’hora de “repartir els fons de cohesió de la UE, que patiran retallades a causa del Brexit. Lemaître també ha destacat que hi ha una “correlació inversa entre competitivitat i desigualtat: si hi ha més competitivitat, hi ha menys desigualtat”.

stats