Política 08/10/2019

Les Balears sumen forces amb Còrsega, Sardenya i Gozo per tal d'incidir en la legislació europea

Les quatre regions signen una declaració conjunta per demanar a la UE que tingui en compte i compensi els costos de la insularitat

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, durant l'acte 'Insularitat mediterrània: reptes i futur'

Brussel·lesLes Illes Balears, Còrsega, Sardenya i Gozo (Malta) han signat aquest dimarts a Brussel·les una declaració conjunta amb l'objectiu d'incidir en la legislació de la Unió Europea i que es tinguin en compte els costos de la insularitat i l'especificitat de les illes mediterrànies.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha subratllat durant l'acte la singularitat de les illes mediterrànies, que pateixen "desavantatges específics més enllà de la seva distància" respecte del continent. "Som perifèria d'Europa doblement: perquè som illes i perquè som a la conca mediterrània", ha assenyalat Armengol. Segons la presidenta, "el fet de ser illes condiciona de manera decisiva la nostra competitivitat i el nostre desenvolupament econòmic i social". Armengol ha fet referència a diversos problemes que afronten les illes, com "l'aïllament" dels "principals centres d'activitat econòmica", la "separació dels centres comercials de referència", el "dèficit d'infraestructures" de transport i comunicació, la "dependència energètica de combustibles fòssils" i la "manca de recursos naturals".

Les quatre regions han reclamat que les lleis europees incloguin elements centrats en les illes i que serveixin per augmentar la cohesió territorial de la UE, sobretot ara que la Comissió Europea prepara el pressupost del període 2021-2027 i que hi ha un nou parlament a Europa després de les eleccions del 26 de maig.

A més, el document demana l'aplicació completa de l'article 174 del Tractat de Funcionament de la UE, el qual assenyala que un dels objectius de la unió és "reduir les disparitats entre els nivells de desenvolupament de les diferents regions (...), amb una atenció especial a les regions que pateixen greus i permanents obstacles naturals o demogràfics, com ara (...) regions insulars (...)".

La declaració subratlla la necessitat de "mesures compensatòries específiques" per a les regions insulars i demana a la Comissió Europea que publiqui un llibre blanc amb polítiques i mesures legislatives àmplies per afrontar els reptes específics de les illes. Per assolir aquests objectius, el document assenyala que "cal constituir grups de treball específics per a les illes al Consell de la UE i a la Comissió Europea.

D'altra banda, les regions signants han destacat la vulnerabilitat més gran de les illes mediterrànies envers el canvi climàtic i la pressió humana.

A l'acte també hi han assistit el president de l'Autoritat Regional de Còrsega, Gilles Simeoni, i la ministra de Gozo al govern de Malta, Justyne Caruana. El president de la regió autònoma de Sardenya, Christian Solinas, no hi ha pogut assistir, però també s'ha adherit a la declaració.

stats