Política 06/06/2020

El BOE confirma que les comunitats recuperaran el control a la fase 3

Les autonomies podran decidir sobre el pas a la nova normalitat sense entrar en la mobilitat

Paula Solanas Alfaro
2 min
Pedro Sánchez ha comparegut en una roda de premsa sense preguntes / REUTERS

BarcelonaUn cop els territoris entrin a la fase 3, seran les comunitats autònomes les que recuperin el control per decidir quan faran el pas a la "nova normalitat". Ho va comunicar el president espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada, i ho ha confirmat aquest dissabte el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) amb la publicació del decret que prorroga l'estat d'alarma fins al 21 de juny.

El text corrobora que "l'autoritat competent delegada" per adoptar noves mesures a partir de la fase 3 seran els presidents de les comunitats autònomes. Això significa que ja no necessitaran demanar al ministeri de Sanitat, com ha sigut habitual fins ara, que autoritzi si les regions sanitàries estan preparades per canviar de fase. Amb una excepció: encara no tindran competències per decidir sobre la llibertat de circulació.

"Seran les comunitats autònomes les que puguin decidir, segons l'article 5 i d'acord amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase 3 a les províncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat i, per tant, l'entrada a la nova normalitat", recull el BOE.

Com va apuntar el ministre de Salut, Salvador Illa, la mesura obre la porta a escurçar les fases. Així, la Generalitat podria posar fi a la desescalada a partir de dilluns a les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu, perquè ja hauran entrat a la fase 3.

Tornada a l'escola a distància

La nova pròrroga de l'estat d'alarma també dona llum verda perquè les comunitats recuperin les competències per gestionar la tornada progressiva a l'escola a les regions que arribin a la fase 2. "Durant aquest període es podran mantenir les activitats educatives a través de les modalitats a distància i online sempre que sigui possible i encara que no sigui la modalitat prestacional educativa establerta com a forma específica d'ensenyament als centres", es detalla.

stats