Política 24/06/2018

Aznar obre la porta a il·legalitzar els partits independentistes

"Existeix una Llei de Partits que està vigent i que va determinar un canvi al País Basc", anota

Ara
3 min
Aznar: "Si el PP no es renova deixarà de ser partit de govern"

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar assenyala en una entrevista a 'El Mundo' que un votant constitucionalista a Catalunya "ha de sentir suport" quan surt al carrer, sentir que el govern de la nació "està amb ell". "És una pena que Zapatero derogués la norma segons la qual el que convoqués un referèndum il·legal podia ser castigat amb penes de presó, i és una pena que no es restablís després", conclou. En aquest sentit, obre la porta a il·legalitzar els partits independentistes: "Existeix una Llei de Partits Polítics que està vigent i que va determinar un canvi al País Basc".

Aznar carrega amb duresa contra la direcció del PP per com ha afrontat el Procés: "La decisió de realitzar una intervenció com es va fer, per convocar eleccions, ha estat un error del que no es pot responsabilitzar a ningú més que a qui l’ha pres", anota en referència a Rajoy. "Si en lloc de desarticular el cop, li dones al nacionalisme l'oportunitat de guanyar les eleccions, et guanya les eleccions", lamenta per criticar que el president espanyol convoqués els comicis del 21-D. També afegeix que s'hauria d'haver fet una intervenció més dura, també als mitjans de comunicació. "Quan et fan un cop d'Estat has de desarticular-lo. També els seus aparells mediàtics, culturals i financers".

L'exlíder del PP denuncia també l'oferta de diàleg del nou president espanyol i la seva proposta de reformar la Constitució: "És absolutament inviable, és a dir, plantejar una reforma constitucional i plantejar el retorn a un Estatut declarat inconstitucional en gran part em sembla un exemple d'error polític molt greu, i amb això a més és que no es va a acontentar al secessionisme. No seria bo que fossin de nou els votants constitucionalistes qui paguessin de nou les conseqüències d'una altra operació de diàleg", ressalta.

En clau interna, Aznar assegura que les eleccions al PP són una oportunitat per "reconstruir" el centredreta i "renovar" i "refundar" el partit. "Si ho fa, podrà tornar a ser un partit de govern. Si no ho fa, el PP corre el greu risc de deixar de ser un partit amb possibilitats de govern", remarca abans de confessar que no se sent representat "per ningú". "Em quedaré al marge perquè crec que és el meu paper", sentencia.

Respecte a si algun dels candidats a liderar el PP té l"etiqueta «aznarista»", destaca que "mai" ha cregut en l'aznarisme i que no l'ha practicat. "La personalització de la política, els projectes sense propòsits i sense objectius, són una malaltia de la política que em disgusta profundament", diu. Per a Aznar, un projecte "no ha de ser només polític", sinó que ha de ser també un "projecte cívic". Així, subratlla que el projecte que "ha de defensar" el centredreta és la reafirmació de la nació espanyola, l'enfortiment de l'Estat, la continuació de les reformes econòmiques i una posició internacional "molt clara" en el sentit dels valors atlàntics.

D'altra banda, l'expresident del govern espanyol comenta que és "un error" no distingir el PP de Ciutadans. "Jo vaig deixar un partit de centredreta unit; no és el mateix tenir el 45% dels vots que el 23%. Si el PP vol recuperar-se, haurà de dirigir-se a aquests milions de vots que han anat a Ciutadans", ha explicat. En aquest sentit, afegeix que Albert Rivera "ha de triar" entre "ser protagonista" del procés de refundació del centredreta o "ser l'actor secundari de l'esquerra".

stats